En styrelsemedlem i Gävle moské har lagt ut bilder på terroristorganisationen Islamiska statens flagga på Instagram.
1 av 4
En styrelsemedlem i Gävle moské har lagt ut bilder på terroristorganisationen Islamiska statens flagga på Instagram. - Foto: TT Nyhetsbyrån / AP
"Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga", skriver han om flaggan, enligt tidningen.
2 av 4
"Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga", skriver han om flaggan, enligt tidningen. - Foto: AP
Gävle moskés talesperson ser dock inga problem med att Ali Al-Ganas lagt upp bilder på IS-flaggan. "Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga", säger han till Gefle Dagblad.
3 av 4
Gävle moskés talesperson ser dock inga problem med att Ali Al-Ganas lagt upp bilder på IS-flaggan. "Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga", säger han till Gefle Dagblad. - Foto: TT
Men en professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet håller inte med. "Ingen människa oavsett om denne är muslim eller icke-muslim och tar avstånd från terrorsektens barbari skulle vilja förknippas med denna flagga eller för den delen gå runt i stan med den", säger han.
4 av 4
Men en professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet håller inte med. "Ingen människa oavsett om denne är muslim eller icke-muslim och tar avstånd från terrorsektens barbari skulle vilja förknippas med denna flagga eller för den delen gå runt i stan med den", säger han. - Foto: TT

Styrelsemedlem i svensk moské delade IS-propaganda på Instagram

En styrelsemedlem i Gävle moské har lagt ut bilder på IS-flaggan på Instagram. Publiceringen fördömds nu av experter på islam.


Ali Al-Ganas, styrelsemedlem i Gävle moské, har lagt ut bilder på terroristorganisationen Islamiska statens flagga på Instagram, skriver Gefle Dagblad.

"Vi muslimer älskar, ärar och höjer denna flagga", skriver han om flaggan, enligt tidningen.

Bilderna ska ha lagts upp på Instagram under sommaren och hösten 2014. Det var en period som terroristgruppen Islamiska staten hade stora framgångar i Irak och Syrien.

Gävle moskés talesperson Rague Ali Youssouf ser dock inga problem med att Ali Al-Ganas lagt upp bilder på IS-flaggan.

– Det är en flagga som jag skulle kunna gå runt med på stan. Bara för att rasister går runt med Sveriges flagga betyder inte det att det är rasisternas flagga, säger Rague Ali Youssouf, till tidningen.

Men Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, håller inte med.

– Ingen människa oavsett om denne är muslim eller icke-muslim och tar avstånd från terrorsektens barbari skulle vilja förknippas med denna flagga eller för den delen gå runt i stan med den. Att bära en flagga som förknippas med en specifik terrorsekt betyder att man ställer sig bakom dess illdåd, säger han.

Det är den muslimska trosbekännelsen som står på IS-flaggan – dock med en avgörande skillnad. Sista meningen i texten är omkastad. I stället för som i originalet "Muhammed är guds sändebud” har IS skrivit "Gud sändebud Muhammed".

– Det är deras påhitt, skriver Mohammad Fazlhashemi, till GD.

Till bilderna som Ali Al-Ganas lagt upp på Instagram har han även skrivit texter.

"Denna flagga ger oss känslan utav att vi är en nation. Som håller samman och älskar varandra för Allahs skull", har han skrivit till en av bilderna.

Meningen i texten kan anspela på att IS vill bilda just en islamisk stat, ett kalifat, skriver Gefle Dagblad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.