Säpo har sänkt terrorhotnivån mot Sverige.
1 av 3
Säpo har sänkt terrorhotnivån mot Sverige. - Foto: TT
Innan låg terrornivån på en fyra på en femgradig skala.
2 av 3
Innan låg terrornivån på en fyra på en femgradig skala. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Det var för att en person anhölls i sin frånvaro för förberedelse av terrorbrott.
3 av 3
Det var för att en person anhölls i sin frånvaro för förberedelse av terrorbrott. - Foto: TT

Säpo sänker terrorhotsnivån

Terrorhotnivån i Sverige sänks.


Säpo meddelade om den sänkta terrorhotnivån på onsdagen i ett pressmeddelande. Alltså sänks nivån från en fyra till en trea på en femgradig skala.

Beslutet om att sänka den nationella terrorhotnivån har fattats utifrån strategiska bedömningar från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NTC.

– Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan, säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Det var i november 2015 som terrorhotnivån höjdes i Sverige från tre till en fyra på en femgradig skala. Anledningen var bland annat att en person anhölls i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Att nivån sänks nu innebär dock inte att terrorhotet mot Sverige har försvunnit, står det i pressmeddelandet. Enligt NCT är Sverige ett legitimt mål för terrorattentat från våldsbejakande islamistiska aktörer – både i landet och utomlands.

– Därför är det viktigt att poängtera allvaret i att terrorhotnivån även efter den här sänkningen befinner sig på en förhöjd nivå. Läget har varit allvarligt sedan 2010 – och är det fortfarande, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.