Torsdag 29 Jul
Stockholm

Säpo sänker terrorhotsnivån

Säpo har sänkt terrorhotnivån mot Sverige.
1 av 3
Säpo har sänkt terrorhotnivån mot Sverige. Foto: TT
Innan låg terrornivån på en fyra på en femgradig skala.
2 av 3
Innan låg terrornivån på en fyra på en femgradig skala. Foto: TT Nyhetsbyrån
Det var för att en person anhölls i sin frånvaro för förberedelse av terrorbrott.
3 av 3
Det var för att en person anhölls i sin frånvaro för förberedelse av terrorbrott. Foto: TT

Terrorhotnivån i Sverige sänks.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Säpo meddelade om den sänkta terrorhotnivån på onsdagen i ett pressmeddelande. Alltså sänks nivån från en fyra till en trea på en femgradig skala.

Beslutet om att sänka den nationella terrorhotnivån har fattats utifrån strategiska bedömningar från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NTC.

– Jag har gjort en sammantagen bedömning, och beslutat att återgå till den förhöjda hotnivå som rått i Sverige sedan hösten 2010. Vi går därmed från en fyra till en trea på den femgradiga skalan, säger säkerhetspolischefen Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Det var i november 2015 som terrorhotnivån höjdes i Sverige från tre till en fyra på en femgradig skala. Anledningen var bland annat att en person anhölls i sin frånvaro, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Att nivån sänks nu innebär dock inte att terrorhotet mot Sverige har försvunnit, står det i pressmeddelandet. Enligt NCT är Sverige ett legitimt mål för terrorattentat från våldsbejakande islamistiska aktörer – både i landet och utomlands.

– Därför är det viktigt att poängtera allvaret i att terrorhotnivån även efter den här sänkningen befinner sig på en förhöjd nivå. Läget har varit allvarligt sedan 2010 – och är det fortfarande, säger Anders Thornberg i pressmeddelandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela