Onsdag 19 Jan
Stockholm

Så farligt är det att ha osthyveln och smörkniven i kylskåpet

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

En skröna eller verklighet? Är det säkert att förvara osthyveln och smörkniven i kylen? Nyheter24 har kontaktat en läkare som reder ut det hela!

Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En historia många av oss fick höra i barndomen är att det skulle vara farligt att förvara smörkniv och osthyvel i kylskåpet. Men varför var det ingen som kunde svara på. En snabb googling visar också diskussioner som följer på internetforum. En kommentar lyder:

"Det måste vara farligt. Om det inte är flugor som slickar redskapen rena så är det fullt av bakterier. Diska på en gång".

Men stämmer det? Nyheter24 bestämde sig för att ta reda på sanningen. Och vi frågade experten Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, givetvis.

I ett mail svarar hon: "Å, gode gud! Varifrån kommer denna nya idé att allt är "farligt"?" och fortsätter "Det här är så bisarrt. I smör växer naturligtvis knappast några bakterier, det finns ju inget vatten. Osten är ju full av ostbakterier, det är därför den smakar så gott. I och med det kan inte andra bakterier slå sig ned där och växa till. När ost förfars är det ju på grund av att den möglar (alltså att en svamp tillväxer). Om du jämför med mjölk, där bakterier kan tillväxa och göra att mjölken blir dålig och smakar illa."

Där har vi svaret alltså. Det är okej att vara lat och återanvända besticken. Det sparar till och med på vatten ju.

Avslutningsvis har Agnes Wold en uppmaning.

"Mer biologi i skolan! Det är ju helt absurt att sådana här otroligt fåniga myter kan spridas i ett samhälle där nästan alla har 12 års skolgång."

Har du osthyveln i kylskåpet?
Tack för din röst!
Kommentera (15)
Kopiera länk
Dela