Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Andreas självmedicinerar med cannabis – nu döms han i hovrätten

- 31/03/2016, 13:00 -
Andreas självmedicinerar med cannabis  – nu har han dömts.
1 av 3

Andreas självmedicinerar med cannabis – nu har han dömts.

Privligé

Han tänker överklaga domen.
2 av 3

Han tänker överklaga domen.

Privligé

Det enda som hjälper mot Andreas smärtor är salvan han gör hemma som innehåller cannabis.
3 av 3

Det enda som hjälper mot Andreas smärtor är salvan han gör hemma som innehåller cannabis.

Privligé

Andreas Thörns fruktansvärda smärtor botas bara, enligt honom, med hemmagjord cannabissalva. I dag kom domen från Svea hovrätt.

Andreas Thörn var 15 år när han ramlade omkull på en motorcykel. Han landade på huvudet och slog av den femte och sjätte nackkotan och är sedan dess totalförlamad. I dag är han 37 år.

Nyheter24 har tidigare skrivit om honom och det enda som hjälper mot hans smärtor – en olja gjord på cannabis som han odlat i ett litet tält på sin tvättmaskin.

Domen har kommit

Han friades i tingsrätten på grund av att han befunnit sig i nöd, men åklagaren överklagade och han ställdes ännu en gång inför rätta i Svea hovrätt. I dag kom domen.

I stället för ett friande döms han för ringa narkotikabrott och narkotikabrott för sitt användande och för sitt odlande. Han döms till dagsböter på sammanlagt 11 700 och villkorlig dom.

– Det klart man är besviken även om det inte var helt oväntat. Jag tycker att överläkaren fick fram att sju procent av de som lever med smärtan vill avsluta sitt liv.

För att någon kan frias från en dom för att man befunnit sig i nöd måste det finnas fara som hotar liv, hälsa eller något annat viktigt av rättsordningens skyddade intresse. Svea hovrätt dömer inte, enligt domen, att Andreas Thörn befinner sig i den situationen.

– Jag har tydligt redogjort för min situation. Jag har prövat allt men ingenting fungerar. Jag förstår inte hur det här kan inte kan vara en situation som hotar hälsan. Jag är desperat. Det klart det vore en fara för livet om jag blir så deprimerad att jag vill ta livet av mig.

Han förstår inte hur Svea hovrätt kan döma på det sättet de gjort.

– Det är ju skillnad om jag hade skadat någon annan, det har jag ju verkligen inte.

Förutom dagsböter beslutar hovrätten också att Andreas Thörn måste betala för rättskostnader, både för tingsrätt och hovrätt. I dag är han sjukskriven eftersom han inte har tillgång till sin medicin.

– Det klart det blir en ekonomisk smäll men det känns oviktigt i det stora hela, även om det är tråkigt. Det viktiga är att få tillbaka min hälsa.

Laddar om

Andreas Thörn låter sig inte slås ner av domen utan ser med styrka fram på nästa steg.

– Det är bara att ladda om och överklaga till högsta domstolen och hoppas att de gör en korrekt bedömning. Om de inte tar upp ärendet så är det bara att beklaga, men det känns som att det måste tas upp eftersom sjukvården inte fungerar, men den dagen – den sorgen.