"3D-illustrationen är en animerat figur från ett anatomiprogram som vi har använt i flera år i Fråga doktorn" säger Mette Nordentoft, gruppchef för SVT Design.
1 av 4
"3D-illustrationen är en animerat figur från ett anatomiprogram som vi har använt i flera år i Fråga doktorn" säger Mette Nordentoft, gruppchef för SVT Design. - Foto: Faksimil SVT / montage
Tittarstorm efter kvinnokropp – nu kritiseras även manskroppen.
2 av 4
Tittarstorm efter kvinnokropp – nu kritiseras även manskroppen. - Foto: Faksimil SVT
Det var under gårdagen i tv-programmet "Fråga doktorn" på SVT som den omtalade bilden som föreställer en naken kvinna dök upp.
3 av 4
Det var under gårdagen i tv-programmet "Fråga doktorn" på SVT som den omtalade bilden som föreställer en naken kvinna dök upp. - Foto: Faksimil SVT
Mette Nordentoft, gruppchef på SVT Design, är förvånad över kritiken.
4 av 4
Mette Nordentoft, gruppchef på SVT Design, är förvånad över kritiken. - Foto: Faksimil SVT

Så förklarar SVT nakenbilderna som gjorde tittarna rasande

Tittare har rasat över de pornografiska illustrationerna i SVT:s populära Fråga Doktorn. Mette Nordentoft, gruppchef på SVT Design, förvånas över kritiken.


Nyheter24 har tidigare skrivit om SVT:s omåttligt populära folkbildningsprogram Fråga doktorn, som har skapat tittarstorm efter två väldigt grafiska inslag, i dubbel bemärkelse.

I två separata inslag skildras den vuxna människokroppen vad många upplevdes som sexualiserad. Kroppen var dessutom fullständigt hårlös.

I slutet av de kritiserade avsnitten listas Rasmus Olsson på SVT Design som grafiker. Nyheter24 söker honom via både telefon och mail för att få klarhet i hur tankarna egentligen gick när inslagen producerades.

Istället för kommentar från Rasmus själv, så svarar hans närmaste chef, Mette Nordentoft, gruppchef på SVT Design.

Vad fick Rasmus för specifika direktiv inför uppdraget?

– 3D-illustrationen är en animerad figur från ett anatomiprogram vi har använt oss av i flera år i Fråga doktorn. Dessa animerade figurer ingår i Fråga doktorns övriga grafikpaket och är inget som Rasmus har skapat själv. Han har inget eget moraliskt ansvar, utan har gjort sitt jobb som vi som arbetsgivare har bett honom göra.

Anser du att ni har något personligt och moraliskt ansvar för den estetiska gestaltningen av en naken kvinnokropp, i ett så stort och statligt forum som SVT?

– Som grafiker på Fråga doktorn jobbar man i samarbete med övriga redaktionen när programmets illustrationer tas fram. Alla illustrationer görs utifrån en detaljerad beställningslista som redaktionen gör och de godkänns av läkare och övrig redaktion innan de används i sändning. Modellerna vi använder har vi köpt av företaget Turbosquid som levererar 3D-modeller bl a inom anatomi.

Avslutningsvis ger Mette Nordentoft sin egen syn på den omfattande kritik som har drabbat det omåttligt populära programmet under senaste dygnet.

– Personligen är jag förvånad över att man blir upprörd över en fiktiv 3D-figur i ett program som handlar om hälsa och människokroppen. Vi har pratat mycket med redaktionen nu om vilken typ av figur vi använder och vi ska se över om vi ska ändra i programmets 3D-illustrationer.

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!