Nyheter24 har tagit hjälp av Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, för att ta reda på vilka lagar om vad du får säga och inte som privatpersoner riskerar att bryta mot.
1 av 4
Nyheter24 har tagit hjälp av Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, för att ta reda på vilka lagar om vad du får säga och inte som privatpersoner riskerar att bryta mot. - Foto: Emojipedia / Nyheter24
Hets mot folkgrupp är olagligt. Men du får prata om folkgrupper om du vill, så klart.
2 av 4
Hets mot folkgrupp är olagligt. Men du får prata om folkgrupper om du vill, så klart. - Foto: TT
"Heja Jimmie" får du säga om du vill, till exempel. Däremot får du inte säga till Jimmie att du tänker döda honom, det är olagligt.
3 av 4
"Heja Jimmie" får du säga om du vill, till exempel. Däremot får du inte säga till Jimmie att du tänker döda honom, det är olagligt. - Foto: TT
Vill du säga vad du vill? Var lite försiktig.
4 av 4
Vill du säga vad du vill? Var lite försiktig. - Foto: TT / Nyheter24

5 saker man inte får säga i det här j**la landet

Yttrandefriheten är grundlag i Sverige, men det finns faktiskt en del saker du inte får säga i det här jävla landet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Tycker du att du inte får säga vad du vill i dagens Sverige? Du har så klart helt rätt.

Sverige har en stark yttrandefrihet och det mesta är helt okej att säga, men det finns några undantag. Det är lite snårigt så Nyheter24 kontaktade yttrandefrihetsexperten Nils Funcke för att ta reda på vad vanliga människor får säga och inte.

Här är de fem grejer experten tror är vanligast att privatpersoner säger eller skriver – trots att det är olagligt.

1. Förtal

– Det finns ju en gräns för vad man får säga om andra. Man får inte uttrycka sig så att andra framstår som brottslingar eller så att andra börjar se ner på en person. Det finns det förtalsbestämmelser om, säger Funcke till Nyheter24.

Under förtal kan också vissa typer av förolämpningar ingå. Du får alltså inte säga alltför elaka saker om andra personer.

2. Hets mot folkgrupp

– Naturligtvis ska du kunna diskutera invandring eller sådant som rör en viss religiös grupp eller specifik sexuell läggning. Man måste kunna diskutera sådant men frågan är hur det görs, blir det mer en fråga om hat är det över gränsen, säger yttrandefrihetsexperten.

3. Upphovsrättsbrott

Funcke påpekar att alla inte har koll på vad du får citera eller "låna" av sådant andra skrivit. Det kan leda till upphovsrättsintrång om du publicerar sådant som någon annan har upphovsrätt till.

Du får alltså inte skriva vad du vill, om någon skrivit det först.

4. Ofredande

Du kanske tror att ofredande är fysiskt, men det kan lika gärna ske verbalt. Sexuellt ofredande eller annan typ av ofredande är inte lagligt att uttrycka. Ofredande kan ligga på gränsen till nästa punkt...

5. Olaga hot

– Du får inte hota med en brottslig gärning. Om du skriver "Nu ska jag spöa skiten ur dig" har man gjort sig skyldig till olaga hot, säger Funcke till Nyehter24.

Du får alltså inte säga saker om det innebär att du hotar någon.

Bildkälla

Det här var en sammanfattning med hjälp av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Vill du läsa yttrandefrihetsgrundlagen i sin helhet kan du göra det här.

/
/
/
Lag
/
/
/
/
Säger du vad du vill?
Tack för din röst!