Snart är det dags för nationella prov – men vad gäller egentligen?
1 av 3
Snart är det dags för nationella prov – men vad gäller egentligen? - Foto: Montage/TT
Provet är viktigt för betygsunderlaget, och därför obligatoriskt.
2 av 3
Provet är viktigt för betygsunderlaget, och därför obligatoriskt. - Foto: TT
Det finns inga tak för hur mycket en elevs betyg kan sänkas eller höjas när nationella provet tas in i bedömningen – däremot är det reglerat att den måste göra det.
3 av 3
Det finns inga tak för hur mycket en elevs betyg kan sänkas eller höjas när nationella provet tas in i bedömningen – däremot är det reglerat att den måste göra det. - Foto: TT

Får nationella proven sänka dina betyg? Här är svaret

​Varje år gör elever i årskurs 3, 6 och 9 samt gymnasieelever nationella prov. Provet är till för att kunna stödja en rättvis och likvärdig bedömning över hela landet, så att alla elevers kunskap kan prövas med samma mått.


En vanlig sägen om det nationella provet är att att lärare inte har rätt att sänka betyget baserat på provets resultat. Men det är en myt, säger Karin Hector-Stahre, chef för enheten för nationella prov vid Skolverket.

– Det kan vara något lärare har sagt för att inte göra eleverna så nervösa och avdramatisera det lite, säger hon till Nyheter24.

– Allt eleven gör, som anses viktigt för bedömningen, kan självklart påverka betyget. Både åt det positiva och negativa hållet.

Provet är obligatoriskt för elever att utföra, men hur mycket som lärare får sänka eller höja ett betyg finns det inga regler om.

– Det händer ingenting mer än att läraren får ett sämre underlag för sin bedömning. Rektorn kan besluta att eleven får göra provet i efterhand vid sjukdom.

Alla människor kan ha en dålig dag – men för att läraren ska kunna bortse ifrån det nationella provet krävs ett brett underlag för betygssättningen.

Kan en elev överklaga ett betyg?

– Nej, man kan aldrig överklaga ett betyg, men när det gäller ett provresultat går det alltid att fråga läraren varför man har fått det här betyget. Ett betyg ska ju inte komma som en överraskning utan man ska ha fått återkoppling under resans gång – så att man vet man behöver utveckla och få stöd i.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!