Soldiers of Odin lägger ner i flera svenska städer

- 13/04/2016, 08:13 -
Gruppen påstås patrullera på gator i dessa tröjor.
1 av 3

Gruppen påstås patrullera på gator i dessa tröjor.

Ap

Gruppen har spridit sig till Norge, Finland och Sverige.
2 av 3

Gruppen har spridit sig till Norge, Finland och Sverige.

Ap

Gruppen stänger nu ner i Borås och Dalarna. I Göteborg är verksamheten vilande.
3 av 3

Gruppen stänger nu ner i Borås och Dalarna. I Göteborg är verksamheten vilande.

Montage/TT

Efter hot och bråk börjar nu organisationen stänga ner verksamheten.

Medan Soldiers of Odins verksamhet ligger vilande i Göteborg har de helt lagt ner i Borås och hela Dalarna. Detta bekräftar talespersonen Mikael Johansson till Göteborgs-posten.

Det grundar sig i natten till den 3 april då flera bråk startades i landet mellan Soldiers of Odin-anhängare och uppretade folkmassor. I Borlänge ska det ha varit som värst. Personer ska ha beväpnat sig med järnrör och misshandlat tre Soldiers of Odin-medlemmar, enligt Mikael Johansson.

Enligt uppgifter till DT finns det en konflikt mellan Bandidos och Soldiers of Odin i Dalarna, och att det är det som orsakar nedläggningen, något Mikael Johansson förnekar. Att Bandidos-medlemmar var inblandade i misshandeln med järnröret menar han inte är otroligt.

– I Borås handlar det om hot men även om att medlemmarna inte orkar stå emot alla elaka rykten som sprids om oss. I Göteborg har man slutat att patrullera på grund av inkomna hot, säger han till GP.

Eskilstunakuriren gjorde nyligen en granskning av gruppen där det kom fram att flera medlemmar har en bakgrund som dömda våldsbrottslingar och är nazistsympatisörer.

– Oavsett vad medlemmarna har för åsikter eller har gjort så representerar de ju inte oss som organisation. Jag tycker det är tragiskt att människor som vill skapa trygghet på gatorna utsätts för hot och våld, säger Mikael Johansson till GP.