Göteborg kommun satsar mer på att erbjuda hemlösa bostäder.
1 av 4
Göteborg kommun satsar mer på att erbjuda hemlösa bostäder. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Det första steget i arbetet mot hemlöshet är att erbjuda bostäder.
2 av 4
Det första steget i arbetet mot hemlöshet är att erbjuda bostäder. - Foto: TT
I dagsläget kan projektet Bostad först erbjuda 46 lägenheter i Göteborg kommun.
3 av 4
I dagsläget kan projektet Bostad först erbjuda 46 lägenheter i Göteborg kommun. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
4 av 4
- Foto: TT Bild

Göteborgs satsning: Alla hemlösa ska få bostad

Göteborgs stad har valt att satsa mer på att ge hemlösa bostäder. Projektet Bostad först har sedan 2013 samarbetat med Göteborg kommun för att kunna erbjuda hemlösa personer bostäder.


Inspirerade av en metod från nittiotalets New York ska Göteborgs kommun satsa mer på boende för hemlösa meddelar GP. Metodens grundtanke: Det första steget i arbetet mot hemlöshet är att erbjuda bostäder.

Projektet Bostad först har länge arbetat för att erbjuda hemlösa bostäder. Tidigare har Stadsmissionen på egen hand arbetat med projektet, men sedan 2013 fått förstärkning av Göteborg kommun.

Vid projektets start 2013 kunde Bostad först bara erbjuda 10 lägenheter. På tre år har antalet växt till 46 lägenheter. Men med 300 intresseanmälningar är det långt ifrån alla som har chansen att få boende. Målet är att kunna utöka antalet med 30 fler lägenheter i år.


Metodens grundare Sam Tsemberis från New York har i veckan besökt arbetsgrupperna på Bostad först för att hjälpa till med att handleda projektet.

– Det är en stressig miljö, och de halkar lätt tillbaka till gatan och missbruk säger han till GP.

– När du sätter personen i en trygg och stabil lägenhet så är också kostnaden för samhället väldigt mycket lägre.

Tsemberis berättar även att han tycker att kommunen gör ett bra jobb, men att byråkratin här i Sverige ställer till med vissa problem.

– Här måste du gå via sociala instanser, ställa dig i kö, och det tar tid. Det positiva med Sverige är att här finns väldigt få hemlösa människor, säger han han.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!