Söndag 3 Jul
Stockholm

Fosterhemsplacerade Jasmine, 17, har just blivit mamma - nu ska pappan utvisas

Jasmine, 17, och pojkvännen Paulin, 24, har sonen Kian, 3 månader, tillsammans men nu utvisas Paulin till Albanien där han kan dödas.
1 av 4
Jasmine, 17, och pojkvännen Paulin, 24, har sonen Kian, 3 månader, tillsammans men nu utvisas Paulin till Albanien där han kan dödas. Foto: Privat, TT
Paulin, Jasmine och sonen Kian.
2 av 4
Paulin, Jasmine och sonen Kian. Foto: Privat
Migrationsverket väljer nu att utvisa Paulin trots att han då tvingas lämna sonen och flickvännen Jasmine, och riskerar att utsättas för våld i Albanien.
3 av 4
Migrationsverket väljer nu att utvisa Paulin trots att han då tvingas lämna sonen och flickvännen Jasmine, och riskerar att utsättas för våld i Albanien. Foto: TT
Kian kommer inte få se sin pappa på ett långt tag.
4 av 4
Kian kommer inte få se sin pappa på ett långt tag. Foto: Privat

Fosterhemsplacerade, 17-åriga Jasmine och hennes pojkvän har precis blivit föräldrar. Men föräldralyckan blir kortvarig eftersom pojkvännen nu utvisas till Albanien, trots att han hotas till döden där.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 25:e april kallades Jasmine Nahlén, 17, och hennes pojkvän Paulin Kuqo, 24, och deras tre månader gamla son till ett möte med Migrationsverket. Där fick de veta att Paulin skulle utvisas till Albanien, och att han hade 24 timmar på sig att packa inför resan.

Men dagen efter sattes Paulin inte på ett plan till Albanien utan på ett tåg till Malmö där han ska bo på ett flyktingboende i en vecka innan han slutligen utvisas tillbaka till Albanien. När Nyheter24 når Paulin sitter han på tåget till Malmö.

– Det är en man som varit i konflikt med min farbror som hotar mig i Albanien, men det har inget med mig att göra. Jag har blivit hotad till livet och skjuten på flera gånger, min enda utväg var att fly, säger han.

Det var i oktober som Jasmine och Paulin fick beskedet att hans asylansökan blivit avslagen. Då var Jasmine, som bor på fosterhem, redan i sjunde månaden och paret hade varit tillsammans i över ett och ett halvt år.

– Paulin är snäll och omtänksam, han är en person som verkligen inte förtjänar det här. Han gör allt han kan för att försörja sin familj och är en underbar pappa till Kian, säger Jasmine.

Paret överklagade utvisningsdomen till Förvaltningsrätten förra hösten. De ville att Paulin skulle få möjligheten att söka uppehållstillstånd för anknytning från Sverige istället för att behöva ansöka i Albanien. Migrationsverket tillåter bara att en person ansöker om uppehållstillstånd från Sverige i speciella fall.

– Något jag tycker att vi har med tanke på min unga ålder och att jag är fosterhemsplacerad, säger Jasmine.

Jasmine oroar sig också över att Kian kommer skiljas från en av sina föräldrar vilket kan ha konsekvenser för vilka band han och Paulin får i framtiden.

– Vi vet ju inte hur lång tid det kan ta för honom att få uppehållstillstånd i Albanien, det kan ju ta mellan ett och två år, säger hon uppgivet.

Enligt Migrationsverkets regler om speciella omständigheter ska alltid barnets bästa prioriteras i de fall där det finns ett barn. Men i domslutet från Kammarrätten skriver Förvaltningsrätten att: “Om barnet vid tidpunkten för prövningen ännu inte är fött kan det vara svårt att bedöma risken för att det senare framfödda barnet kommer att vara skilt från en förälder.”


De skriver också att utredaren i varje enskilt fall ska ta hänsyn till de blivande föräldrarnas förhållande eller övriga familjesituation. Något Jasmine inte tycker att de gjort.

– Jag känner mig jätteorolig. Jag kommer bli själv med Kian nu. Ibland har jag kontakt med min mamma men annars vet jag inte vem som skulle kunna hjälpa och stötta mig, säger hon.

Louise Dane, doktorand i migrationsrätt på Stockholms universitet, har tittat på domen och ställer sig frågande på vissa punkter runt hur Förvaltningsrätten bedömt ärendet.

– Det finns bestämmelser i utlänningslagen som man inte verkar ha tittat på tillräckligt. Framför allt borde det faktum att flickvännen också är ett barn, som dessutom är fosterhemsplacerad att ha beaktats, säger hon.

Louise Dane håller med Jasmine om att Förvaltningsrätten inte gjort en tillräckligt noggrann bedömning över parets speciella omständigheter.

– Någon bedömning av Jasmines bästa framgår inte av varken Migrationsverkets eller migrationsdomstolens avgöranden. Inte heller görs någon närmare bedömning av familjesituationen, skriver hon.

– Men det kan ju även bero på vad myndigheterna faktiskt kände till om parets situation när de gjorde sin bedömning, tillägger Louise Dane.

Jasmine säger att Paulins advokat skickat in information om hennes situation och ålder i samband med deras överklagan samt att de skickade in en personlig överklagan från både henne och Paulin. Så det är troligt att Förvaltningsrätten kände till Jasmine och Paulins situation, men inte nämner den i sin dom.


Deras andra överklagan avslogs i Kammarrätten den 25:e februari och nu ska Paulin alltså utvisas till Albanien tills han möjligen får ett uppehållstillstånd. Men framtiden för Jasmine, Kian och Paulin fortsätter vara oviss.

– Vi mår alla jättedåligt, han vill bara vara med sin familj. Han ville inte åka, men jag sa att han måste eftersom det inte går att leva här utan uppehållstillstånd, säger Jasmine.

– Jag fruktar för mitt liv om jag tvinas återvända till Albanien, säger Paulin slutligen innan tåget åker in i en tunnel och samtalet bryts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.