Kommunal och SKL har kommit överens om att sjuksköterskor och undersköterskor ska få mer i lön.
1 av 2
Kommunal och SKL har kommit överens om att sjuksköterskor och undersköterskor ska få mer i lön. - Foto: TT
LO:s fackförbund Kommunal.
2 av 2
LO:s fackförbund Kommunal. - Foto: Maja Suslin/TT

Så mycket mer får sjuksköterskorna i lön

Nu får alla hårt arbetande sjuksköterskor och undersköterskor mer i lön från den fösta maj.


LO-facket Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) höll pressträff på fredagsförmiddagen. Då hade båda parter beslutat om ett nytt treårigt kollektivavtal för en halv miljon kommunalarbetare.

– Kommunal har i dag träffat ett historiskt avtal för jämställda löner, sade Kommunals ordförande Anneli Nordström då.

Förslaget gör lönerna mer jämställda, men innebär också en stor löneökning för alla heltidsarbetare. Speciellt är att facket fått igenom så många punkter utan att förhandlingarna strandat eller övergått i konflikt över huvud taget.

– Det har varit väldigt konstruktiva förhandlingar, säger Anneli Nordström.

Parterna har nu kommit överens om att alla Kommunals medlemmar får 520 kronor mer i månaden. Det ska också satsas lite extra på undersköterskor skriver man. Undersköterskorna kommer få ett lönepåslag på 800 kronor under det första halvåret.

För Heléne Fritzon från SKL:s förhandlingsdelegation innebär beslutet att de kommer kunna planera långsiktigt planering ute i kommunerna och landstingen när det gamla kollektivavtalet löper ut den sista april.

– Från SKL:s sida är vi väldigt glada över det här, säger hon till Aftonbladet.

/
SKL
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.