Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här skjuter svenska ungdomarna fyrverkerier mot polisen

Nyheter | 08/06/2016 15:57

Den maskerade 20-åringen avfyrar en fyrverkeripjäs mot en polis ansikte och hon klarar sig i sista stund. Det här är en av många attacker polisen får stå ut med.

Den senaste tiden har räddningspatruller i så kallade utsatta områden som ofta är förorter till stora städer där medelinkomsten är relativt låg attackerats. Erik Ahnlund, inspektör och gruppchef på Stockholmspolisen, berättar att polisen flera gånger i veckan utsätts för stenkastning eller andra hotfulla situationer när de åker ut på vanliga ingripanden.

– Vi måste i vissa fall ha en extra patrull som vaktar polisbilen och det försvårar vårt arbete. Det kräver resurser vi inte har. Det tar längre tid och man får prioritera, gäller det då ett sjukdomsfall så kan det drabba de som bor i området, säger han till Nyheter24.

Senast den 5 juni attackerades poliser i Tensta utanför Stockholm när de säkrade området för två ambulanser som ryckt ut för misstänkt hjärtstopp. Ett 50-tal personer uppträdde hotfullt mot polisen och började kasta sten. Ingen sten träffade men händelsen rubriceras som försök till grov misshandel och försök till grov skadegörelse.

I Araby i Växjö utsattes polisen för en attack i december förra året där personer kastade fyrverkerier mot polisen. Polisen hade vid tillfället larmats till en brand och möttes utav stenkastning, grön laser samt fyrverkerier.

Händelserna rubricerades som våldsamt upplopp mot polisen. I videon ovan syns det hur en maskerad 20-årig man tänder en fyrverkeripjäs och kastar den mot en kvinnlig polis ansikte. 20-åringen dömdes till åtta månaders fängelse av Växjö tingsrätt för våldsamt upplopp och försök till grov misshandel. Han ska nu överklaga domen.

Även i Klockaretorpet i Norrköping har räddningstjänst svårt att ta sig fram och vill inte åka dit utan skydd från polis. Bilar har bränts i området och ungdomar kastar sten mot polisen. Stenar har hittats utplacerade på hustak för att man ska kunna göra sig redo för nya attacker.

Men Erik Ahnlund tycker att det är missvisande att enbart prata om ungdomar i samband med attackerna då det inte oftast är de som attackerar polisen. Den grupp som gör det mest är vuxna män.

– Det finns många ungdomar som är skötsamma i dessa områden. Jag uppfattar att de som bråkar mest är vuxna män, det är de som är värst. De är allt från 18 upp till 30 år. De har det som livsstil att leva på brott och dra in pengar genom det, berättar han.

Erik Ahnlund ser en tydlig koppling mellan attackerna mot polisen och narkotikahandel.

– Ingriper vi mot en person som är misstänkt narkotikaförsäljare i exempelvis Tensta eller Rinkeby kommer hans kompisar eller gäng efter oss när vi ska ta in personen i vårt fordon. De försöker frita personen eller på annat sätt hindra oss. Det blir ett direkt led i narkotikaförsäljningen, säger han.


Ahnlund tror att attackerna till stor del beror på att polisen ingriper mot gängen och tar deras knark, pengar och bilar. Men själva kriminaliteten tror han till stor del beror på segregation och en tappad framtidstro.

– Personerna som gör detta begår vardagsbrott hela tiden. Jag tycker att vi måste se till att konsekvensen för brott kommer snabbare. Nu om någon begår ett brott kan det ta upp till ett år innan det blir rättegång. Det sänder signalen att man kan fortsätta begå brott. Jag tycker nödvändigtvis inte att vi ska ha hårdare straff men snabbare konsekvens, säger han.

Ahnlund upplever att attackerna har ökat den senaste tiden. Statistiken från de senaste åren visar dock något annat. Generellt sett har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga händelser inom polisarbetet minskat något.

Antalet anmälningar på specifika punkter har dock ökat, man kan se en stor ökning vad gäller antalet anmälningar inom kategorin explosioner och sprängningar där siffrorna legat på ungefär fem anmälningar fram tills 2015 då 21 anmälningar gjordes.

Också inom kategorierna fordon och fysiskt våld har antalet anmälningar ökat stadigt från 2012 till 2015. Antalet anmälda hot har minskat de senaste två åren.

Men Alliansen tänker annorlunda om vad man ska göra åt attackerna mot polisen. Om de vinner nästa val vill de höja straffen för våld mot blåljuspersonal till sex månades fängelse och även höja straffen för till exempel stenkastning och hindrande av utryckning.