Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brittisk media om Stockholms bostadskö: "Det är omöjligt att få en hyresrätt"

- 22/05/2016, 09:59 -
Stockholm är anmält till Guinness världsrekord.
1 av 3

Stockholm är anmält till Guinness världsrekord.

TT / Wikimedia

För sin långa bostadskö.
2 av 3

För sin långa bostadskö.

TT

Upp emot 20 år skriver brittiska BBC.
3 av 3

Upp emot 20 år skriver brittiska BBC.

TT

Det tar lång tid att få bostad i Stockholm – så lång tid att BBC kallar det för "omöjligt".

När brittiska BBC gör ett reportage om bostadssituationen i Stockholm börjar det inte muntert. Meningen "Tror du att du har det kasst där du bor..." får inleda texten.

Utgångspunkten är att Sverige kan hamna i Guinness världsrekord på grund av att vi troligtvis har den absolut längsta bostadskön för hyresrätter i hela världen.

Det var Robert Hannah, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Liberalerna, som 2015 nominerade Stockholms stad – för världens längsta bostadskö.

– Varför? Jag gjorde det av den enkla anledningen att vi befinner oss i en extrem bostadskris, säger Hannah när Expressen ringer upp honom.

I Stockholm tar det i genomsnitt nio år att få en hyresrätt och 20 år om det gäller någon av stadens "populära stadsdelar", enligt BBC.

BBC har också en egen hypotes om Stockholms minimalistiska inredning:

"I en stad som lider av akut bostadsbrist är det inte så roligt att ständigt släpa alla sina ägodelar från lägenhet till lägenhet".

Är bostadsköns väntetid orimlig?