Vet du vilka landskap Stockholm ligger i?
Vet du vilka landskap Stockholm ligger i? - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Enligt nya uppgifter: Telia låg inte bakom flygkaoset

Förra veckan slogs Sveriges flygtrafik ut på grund av radarfel. Orsaken har skylls ifrån på Telias servicearbeten – men nu dras uppgifterna tillbaka.


På torsdagen förra veckan stannade flygtrafiken i Sverige upp till följd av radarfel. Luftrummen ovanför Stockholm och Göteborg stängdes och 113 flygplan plockades ner från luften. Passagerare drabbades av förseningar även dagen efter.

På fredagen uppgav Luftfartsverket att händelsen troligtvis orsakades av servicearbete hos Telia. Nu backar myndigheten ifrån uppgifterna. Telias presschef hann gå ut med en ursäkt för problemet.

– Det var Telia som gick ut med det. Det vi har sagt är att vi kommer jobba vidare med vårt utredningsarbete. Jag kan inte säga någonting förrän vi har utrett det här klart, klargör Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket till Aftonbladet.

Orsaken bakom radarfelet är fortfarande oklart, och utreds fortfarande av Luftfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Transportstyrelsen.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S), har i dag krismöte om flygkaoset. Där kommer bland annat generaldirektörer från Luftfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen delta. Även SJ:s vd, vars biljettsystem havererade samtidigt som flygkaoset uppstod, är inbjuden.

Enligt uppgifter ska även Säpo har intresserat sig för händelserna, men vill inte kommentera om en brottsutredning pågår, skriver Aftonbladet.

Uppdatering 14.00

Mötet som Anna Johansson skulle ha med Luftfartsverket, Trafikverket,Transportstyrelsen och SJ är nu avklarat. Luftfartsverket är nu enliga om att det är Telias servicearbete som har orsakat haveriet. Två av tre förbindelser för överföring som flygledningen när beroende av drabbades av stora störningar på grund av en systemuppdatering.

– När två av primäringångarna inte fungerar har vi en tydlig manual som säger att flygsäkerheten måste värnas. Då stoppade vi trafik till området och stoppade allt som var på marken som skulle flyga ut, säger Olle Sundin, generaldirektör för Luftfartsverket till Aftonbladet.

Luftfartsverket och Telia har nu gemensamt tillsatt nya rutiner.

Flygtrafiken stannade upp samtidigt som SJ:s bokningssystem havererade, under samma vecka som flera master uppgavs ha saboterats. Det spekuleras om det finns ett samband mellan händelserna, men detta har ännu inte bekräftats.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.