Vet du vilka landskap Stockholm ligger i?
Vet du vilka landskap Stockholm ligger i? - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Enligt nya uppgifter: Telia låg inte bakom flygkaoset

Förra veckan slogs Sveriges flygtrafik ut på grund av radarfel. Orsaken har skylls ifrån på Telias servicearbeten – men nu dras uppgifterna tillbaka.


På torsdagen förra veckan stannade flygtrafiken i Sverige upp till följd av radarfel. Luftrummen ovanför Stockholm och Göteborg stängdes och 113 flygplan plockades ner från luften. Passagerare drabbades av förseningar även dagen efter.

På fredagen uppgav Luftfartsverket att händelsen troligtvis orsakades av servicearbete hos Telia. Nu backar myndigheten ifrån uppgifterna. Telias presschef hann gå ut med en ursäkt för problemet.

– Det var Telia som gick ut med det. Det vi har sagt är att vi kommer jobba vidare med vårt utredningsarbete. Jag kan inte säga någonting förrän vi har utrett det här klart, klargör Per Fröberg, pressansvarig på Luftfartsverket till Aftonbladet.

Orsaken bakom radarfelet är fortfarande oklart, och utreds fortfarande av Luftfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Transportstyrelsen.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S), har i dag krismöte om flygkaoset. Där kommer bland annat generaldirektörer från Luftfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen delta. Även SJ:s vd, vars biljettsystem havererade samtidigt som flygkaoset uppstod, är inbjuden.

Enligt uppgifter ska även Säpo har intresserat sig för händelserna, men vill inte kommentera om en brottsutredning pågår, skriver Aftonbladet.

Uppdatering 14.00

Mötet som Anna Johansson skulle ha med Luftfartsverket, Trafikverket,Transportstyrelsen och SJ är nu avklarat. Luftfartsverket är nu enliga om att det är Telias servicearbete som har orsakat haveriet. Två av tre förbindelser för överföring som flygledningen när beroende av drabbades av stora störningar på grund av en systemuppdatering.

– När två av primäringångarna inte fungerar har vi en tydlig manual som säger att flygsäkerheten måste värnas. Då stoppade vi trafik till området och stoppade allt som var på marken som skulle flyga ut, säger Olle Sundin, generaldirektör för Luftfartsverket till Aftonbladet.

Luftfartsverket och Telia har nu gemensamt tillsatt nya rutiner.

Flygtrafiken stannade upp samtidigt som SJ:s bokningssystem havererade, under samma vecka som flera master uppgavs ha saboterats. Det spekuleras om det finns ett samband mellan händelserna, men detta har ännu inte bekräftats.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

2 timmar sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.