Mammorna nattvandrar i förorten: "Ungdomarna ändrar beteende när vi kommer"

- 28/05/2016, 17:42 -
Mammorna beger sig ut.
1 av 5

Mammorna beger sig ut.

SVT

För att nattvandra.
2 av 5

För att nattvandra.

SVT

De håller koll på ungdomarna.
3 av 5

De håller koll på ungdomarna.

SVT

Och det har skapat ett större nattvandringsnätverk runt om i Stockholms förorter.
4 av 5

Och det har skapat ett större nattvandringsnätverk runt om i Stockholms förorter.

SVT

5 av 5

SVT

"Vi är starka kvinnor, ser vi att bråk uppstår så ringer vi polisen, vi är aldrig rädda, vi är starka."

Många mammor har engagerat sig som nattvandrare i förorter utanför Stockholm. I Fittja och Rinkeby går mammorna ett varv på nätterna varje fredag och lördag.

När de väl dyker upp blir det ordning och reda på ungdomarna.

– Det känns skönt att de respekterar oss som mammor. Att de ändrar beteende när vi kommer. Ungdomarna blir lugna och blyga, och vi märker en positiv reaktion. Vi måste utnyttja situationen och vägleda ungdomarna på rätt väg, säger mamman Nasteha Ali, nattvandrare Rinkeby till SVT.

Totalt handlar det om ett tiotal mammor som ger sig ut för att hålla koll på ungdomarna. Anledningen är att områdena drabbades av skottlossningar och stenkastning mot polisen och ambulanser under förra året. Då fick mammorna nog.

Istället för att se på samlades mammorna i gruppen Iftinka – och 12 nattvandrar i grupper varje helg.

– De är vanliga barn, de är snälla och gulliga, Men det finns vissa tider där de kanske gör dumma saker, precis som alla andra ungdomar gör, men ortens ungdomar får mycket mer uppmärksamhet än andra ungdomar. Och det är något som vi försöker observera, och studera vilket beteende har ungdomarna och varför de har det, säger Nasteha Ali till SVT.

Efter gruppen sinsats har fler mammor bildat nattvandringsgrupper i Tensta, Husby, Akalla och Norsborg. I Fittja har 40 mammor nattvandrat i över två år.

Mammorna säger själva att de inte blir rädda.

– Det handlar om våra barn och barnbarn, de lyssnar på oss. Vi är starka kvinnor, ser vi att bråk uppstår så ringer vi polisen, vi är aldrig rädda, vi är starka. Vi ska kämpa för vi tycker om Sverige och vad som än händer går vi runt och tittar, säger mormor Fatma Ipek, nattvandrare Fittja till SVT.

Se inslaget från SVT här: