Biskopen fick resa till Australien betald av Svenska kyrkan
Biskopen fick resa till Australien betald av Svenska kyrkan - Foto: TT

Högt uppsatt biskop åkte på lyxsemester – Svenska kyrkan betalade

Den högt uppsatta biskopen fick lyxsemester med 4-stjärnigt hotell betald av Svenska kyrkan.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Biskopen Sven-Bernhard Fast, 65, fick för ett halvår sedan en lyxsemester till Australien betald av Svenska kyrkan. Han åkte tillsammans med sin fru och åkte bodde på 4-stjärnigt boutiquehotell.

I biskopens arbete som andlig ledare för den svenska utlandskyrkan reser han jorden runt för att besöka svenska församling. Detta betalas av Svenska kyrkan, som får pengar genom donationer, så kallade kollekter, och medlemsavgifter från cirka 6 miljoner svenskar.

Men pengarna har alltså även används till semester för biskopen och hans fru. Biskopen skrev detta som "kyrkoherdemottagning + församlingsbesök" på sin reseräkning. På hotellnotan angav han att han var där privat i sex nätter och att resten var i tjänst – men han gjorde inga avdrag för frun.

Hotellnotan gick på 12 900 kronor, och hela summan betalades med biskopens privata kort. Kyrkan ska alltså egentligen ersätta en summa på drygt 3 400 kronor, men istället stod kyrkan för hela semesterboendet.

När Aftonbladet konfronterade biskopen nekar han till anklagelserna och menar att de har bott på ett billigt hotel i utkanten av Melbourne. Två dagar efter intervjun ska Visby stift ha bekräftat att de har betalat ut hela summan för resan, men skyller felet på biskopens sekreterare.

Enligt den reseräkning som Aftonbladet tagit del av framgår att biskopen har fått ut ersättning för alla dagar i Australien – trots att biskopen ska ha uppgett att en del av dagarna berörde semester.

Efter Aftonbladets granskning betalar biskopen tillbaka mer än 19 000 kronor till kyrkan, skriver Aftonbladet.

/
/