Tre tjejer vittnar om sexuella trakasserier på McDonalds.
1 av 3
Tre tjejer vittnar om sexuella trakasserier på McDonalds. - Foto: Ap
De fick kommentarer om sina kroppar från andra kollegor.
2 av 3
De fick kommentarer om sina kroppar från andra kollegor. - Foto: Ap
I en restaurang köpte män i 30 - 40 årsåldern dyra presenter till tjejer, 18-19 år gamla, som i gengäld skulle umgås med dem.
3 av 3
I en restaurang köpte män i 30 - 40 årsåldern dyra presenter till tjejer, 18-19 år gamla, som i gengäld skulle umgås med dem. - Foto: AP/TT

​Anställda på McDonalds om sextrakasserier: "Sa att jag hade fin rumpa"

Tre tjejer som tidigare har varit anställda på McDonalds i Stockholm har varit isatta för tafsande kollegor och kränkande kommentarer.


Detta avslöjar sajten Mobile Stories.

Anna, Erika och Emma har arbetat på tre olika restauranger. De har inte berättat om händelserna för sina chefer eftersom personerna som trakasserade dem stod nära chefen, eller hade jobbat på restaurangen länge.

– Kökschefen var värst. Han var redan från första dagen väldigt närgången och flirtig på ett obehagligt sätt. Han kallade alla tjejer för Kerstin för att visa att vi var utbytbara, typ. Men han vara ganska bra kompis med chefen och hade jobbat där längre så man vågade inte riktigt säga ifrån, berättar Erika.

De fick kommentarer för sina kroppar

Hon säger att killarna betraktade tjejer “som tre som är objekt för dem” och hur psykiskt jobbigt det var. Hon kände sig inte trygg på sin arbetsplats.

– På rasterna var de väldigt närgångna, de frågade om nummer, om Facebook, de kommenterade våra rumpor, de kommenterade våra kroppar överhuvudtaget.

Anna arbetade på en McDonalds-restaurang på Södermalm. I ett halvår arbetade hon på restaurangen – sedan fick hon nog av trakasserierna, något hon önskar att hon hade gjort tidigare.

Under ett arbetspass satte en kollega en hand på hennes lår.

– Han sa att jag hade fina lår och fin rumpa. Då sa jag typ tack till honom. Jag var så ställd. I efterhand känns det så himla dumt att jag sa det till honom för jag menade det verkligen inte. Jag vet inte varför.

På en annan restaurang, på en annan del av Södermalm, arbetade Emma. Där har restaurangchefen satt upp övervakningskameror för att öka tryggheten, men ofta har han koll på om personalen ler eller springer.

Under ett arbetsplats sa en gäst till Emma “you have really nice tits”. Hon gick då till skedledare, men blev bara skickad tillbaka till kassan igen som sa att hon skulle “le och ge honom vad han vill ha.”

Främst kom kommentarer från kollegor.

– Vi fick kommentarer om våra kroppar och så. Om våra bröst. Man skämtade bort och började jobba igen. Jag har tänkt på det här efteråt att jag borde sagt ifrån.

Emma vittnar också om att vissa tjejer fick dyra presenter av sina manliga kollegor.

– De kunde få dyra presentkort och sedan förväntades de typ betala tillbaka genom att umgås med dem på fritiden. De var så äckligt för tjejerna var 18, 19 och männen var mellan 30 och 40. Flera av dem hade barn, berättar hon för Mobilestories.se.

"Det här ska inte få ske i våra restauranger"

Erik Hellman är driftchef på två av McDonalds-restaurangerna.

– Jag är oerhört besviken och upprörd. Det får inte gå till så här på våra restauranger, säger han till Aftonbladet.

De utreder nu händelserna.

“Det är fruktansvärt och går emot allt som McDonalds står för. Det är helt oacceptabelt. Vi hoppas att vi får komma i kontakt med tjejerna för att kunna gå till botten med det här. Det här ska inte få ske i våra restauranger” säger Alexandra Svenonius, presschef på McDonalds i Sverige, till Aftonbladet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Polisen rapporterar om brand, Nacka

"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.