Nej, den här bilden föreställer inte en svensexa som gått för långt

Polisen säger själva att de har haft flertalet "skämt- eller bluffkonton" och att de nästan alltid anmäler dem.


En gammal viral bild har åter dykt upp i sociala medier-bruset. Bilden föreställer en halvnaken man som blivit upptejpad mellan körbanorna – och en polis som ler framför.

Bilden är ursprungligen från 2013 och delades via Facebook av polisen i Huddinges officiella kanaler. Mannen hade slagit vad om att han kunde sitta upptejpad mellan körbanorna på Huddingevägen i en kvart för 1 000 kronor, någonting som Nyheter24 skrev om år 2013 eftersom det var en viral succé.

– Han hade slagit vad med sina kompisar om 1 000 kronor. När polispatrullen kom dit stod de och skrattade bredvid. Han fick en tusenlapp för att sitta upptejpad i en kvart, sa Reine Berglund, yttre befäl vid Huddingepolisen, då till Nyheter24.

Nu när en P4-kanal spridit bilder igen via sin Facebook-sida skriver man att det handlar om en svensexa som gått över styr – och att den upptejpade mannen också är polis:


Anledningen till det uttalandet är att P4-kanalen har delat ett inlägg som gjorts av en Facebook-sida vid namn "Polisen Söderort" där det står att det var en poliskollega som hittades efter en galen svensexa.


Någonting som alltså inte stämmer. P4-kanalen har efter samtal med Nyheter24 valt att plocka bort inlägget.

Vid en första anblick ser sidan ut som vilken annan officiell polisen-sida som helst. Men kollar man noga ser man att den klassiska logotypen blivit utbytt till tre ankor i stället för tre kronor.

Tidigare bilder föreställer halvnakna poliser, fikaraster på berg och Vladimir Putin med svensk polismössa.



Sidan har bara 128 gilla-markeringar och skriver skämtsamt att man hoppas "väcka tankar om vad myndighetsutövning är och borde vara, samt vikten av källkritik".

Flera personer har dock tagit sidan på allvar – och skriver kommentarer som är riktade till polisen i Stockholm.


Polisen själva har tidigare sett flertalet skämtsidor – som de nästan alltid anmäler till Facebook.

– Vi har anmält den för att det är förvirrande och för att de använder polisens namn i länken och som namn på sidan, säger Emma Sillman som jobbar med sociala medier på Polismyndigheten till Nyheter24.

Enligt Emma händer det titt som tätt att det dyker upp skämtsidor som vill driva med polisen. Och att det är upp till Facebook om sidan försvinner.

– Vi tycker att det kan vara olämpligt eftersom människor luras och tror att det kan vara vi som ligger bakom sidan. Det räcker inte att den är ironisk när den använder polisens namn, säger Emma Sillman.

Nu återstår det att se om sidan plockas bort av Facebook.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!