1 av 3
Carl Schlyter är en av dem som tvingas lämna sitt uppdrag (MP).
2 av 3
Carl Schlyter är en av dem som tvingas lämna sitt uppdrag (MP). - Foto: TT
Den andra personen är Valter Mutt (MP).
3 av 3
Den andra personen är Valter Mutt (MP). - Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

MP-toppar kritiserade partiledningen – nu tvingas de avgå

Två toppnamn inom Miljöpartiet tvingas nu lämna sina uppdrag efter att öppet ha kritiserat partiledningen.


Efter att ha protesterat mot partiledningen i flera viktiga regeringsfrågor tvingas nu Carl Schlyter (MP), ordförande i EU-nämnden, och Valter Mutt (MP), Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson att lämna sina uppdrag, skriver SVT.

Carl Schlyter har länge varit en av de mest högljudda interna kritikerna till partiledningens hållning i framför allt frågan om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.

Men den senaste frågan som de båda politikerna opponerat sig i är frågan om Sveriges hållning som värdland för Nato. De hotade bland annat med att publicera en debattartikel i Dagens Nyheter där de skulle påvisa sin hållning mot partiledningen.

Trots hotet röstade partiet igenom beslutet i enlighet med regeringens förslag. Dagen efter publicerades Mutts och Schlyters debattartikel.

Beslutet att låta de båda politikerna nu lämna sina poster kommer sig av att de vid ett flertal tillfällen valt att inte rätta sig i ledet utan gått på sin egen linje, som inte överensstämt med partiledningens.

Mutt och Schlyter kommer däremot inte mista sina uppdrag som riksdagsledamöter.

– Det som sker nu inom Miljöpartiet är en klassisk politisk utrensning. Partipiskan viner på ett sätt som aldrig förr i partiet, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson i en analys, skriver SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!