Torsdag 11 Aug
Stockholm

Patrik, 45, ger svenska kvinnor vaginamassage: "Ligger i gråzonen"

Yonimassage
Yonimassage. Foto: Unsplash

Kanske skulle du haja till om du blev erbjuden en slidmassage. Men faktum är att det här börjar bli en grej. Frågan är bara om det är lagligt.

Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det kallas för tantramassage, eller yonimassage, och finns i bland annat USA och England.

– Massagen har fokus på det kvinnliga könet, men också på andningen, avslappningen och en total hängivenhet till massören, säger 45-årige massören Patrik Johansson till Nyheter24.

Patrik är en av de som erbjuder tantramassage i Stockholm. Han har en till två kunder i veckan och tar 500 kronor i betalning mot en timmes massage. Tantramassagens syfte är bland annat att få bort spänningar i slidan. Detta sker till exempel genom stimulering av kvinnans g-punkter.

– Det här är bra för kvinnor som har problem med att slappna av, problem efter graviditeter, som har komplex för sin vagina eller som helt enkelt vill släppa på spänningarna.


Patrik Johansson började syssla med tantramassage av ren nyfikenhet. Han berättar att hans kunder är kvinnor mellan 20 och 60 år.

– Det är inte så vanligt i Sverige ännu. På grund av lagstiftningen ligger denna typ av massage i gråzonen, säger han.

Intimterapeuten Sara Gustafsson driver verksamheten Spira Stockholm sedan 2011. Där erbjuder hon bland annat yonimassage.

Sara Gustafsson menar dock att hennes massage inte är en sexuell upplevelse, utan att den är mer terapeutiskt.

– Jag jobbar med muskelspänningar och lösgör fysiska kramper som kan finnas i mage- och underlivsområdet. Det är som vilken massage som helst med skillnaden att det sker i det området, säger hon till Nyheter24.

Får dina kunder orgasm?

– Absolut inte på det sätt som jag jobbar. Det är mer som en idrottsmassage och upplevs ibland smärtsamt, precis som när man lösgör en spänd muskel i axlarna. Jag har aldrig erbjudit något sexuellt. Jag skulle snarare ses som en gynekolog än något annat, säger Sara Gustafsson.

Enligt Märta Johansson, docent i rättsvetenskap vid Örebro universitet, har tantramassage nästan aldrig prövats i svensk domstol. Hon hittar dock en dom från Halmstads tingsrätt från 2011 som handlar om brottet köp av sexuell tjänst som gällde just tantramassage.

– Domstolen fann att köparna hade köpt en sexuell tjänst och angav att det avgörande var om handlingarna haft "en påtaglig sexuell prägel" och om de "typisk sett syftar till att väcka eller tillfredsställa bådas eller enderas sexuella drift". Domstolen var tydlig med att det inte fanns ett krav på direkt tillfredsställelse av könsdriften, säger hon till Nyheter24.

Vad tänker du om att man går så långt som att beröra könet till personen får en orgasm?

– Det finns domar som gäller massage på thaisalonger där de också har masserat könsorganen till utlösning, och det är ju en sexuell förbindelse enligt domstolen. Det låter som att det borde vara samma sak. Om man försöker stimulera könsorganen för en sexuell upplevelse har jag svårt att tänka mig att det är någonting annat än en sexuell tjänst, när man gör det för en ersättning.

Vad säger du om intimterapeuten Sara Gustafssons yonimassage som hon snarare jämför med en idrottsmassage?

– All beröring av könsorganen är inte nödvändigtvis sexuell. En läkare kan till exempel undersöka könsorganen för att identifiera sjukdomar. Jag vet inte exakt vad hon gör. Det är klart att det finns muskler runt det området och att massera dessa muskler borde inte vara ett problem. Men det finns orsaker till att man sällan masserar könsorganen. Att man får en orgasm är inte avgörande för om det är en sexuell tjänst eller inte. Alla som köper en sexuell tjänst får inte nödvändigtvis en orgasm, men det kan fortfarande vara en sexuell tjänst, säger Märta Johansson.

Har du svårt att få orgasm? Här är onlinekursen som hjälper dig. 

Alla orgasmer är bra orgasmer – men ibland kan det vara svårt att uppnå klimax. Därför finns det några olika knep som kan hjälpa dig! Linn Heed är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut och utbildad sexolog. 

1. Sov ordentligt

2. Satsa ordentligt på förspelet

3. Testa att titta in i ögonen på din partner

Man kan även försöka ha ögonkontakt med sin partner då man närmar sig klimax. Många upplever det som intensitetshöjande och som en extra skön trigger.

Allt detta och mer hittar du i kursen "Så ökar du din sexlust". Kursen kostar endast 349 kronor och du köper den via vår samarbetspartner Coursio. Här köper du kursen

Skulle du vilja prova slidmassage?
Tack för din röst!
Kommentera (27)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.