På avdelning 23 på Södertälje sjukhus arbetar personalen 80 procent, med full lön.
1 av 3
På avdelning 23 på Södertälje sjukhus arbetar personalen 80 procent, med full lön. - Foto: Montage/TT
Personalen vittnar om förbättrade arbetsvillkor och vill inte tillbaka till att arbeta 100 procent.
2 av 3
Personalen vittnar om förbättrade arbetsvillkor och vill inte tillbaka till att arbeta 100 procent. - Foto: TT
Om projektet blir framgångsrikt kan fler avdelningar ta efter.
3 av 3
Om projektet blir framgångsrikt kan fler avdelningar ta efter. - Foto: TT

Här får sjukvårdspersonalen full lön – fast de bara jobbar 80 procent

​Allt fler kommuner och arbetsplatser provar att ge personalen full lön när de arbetar sex timmar, i stället för åtta. Likaså gör avdelning 23 på Södertälje sjukhus.


Södertälje sjukhus testar ett nytt arbetssätt. På avdelning 23 jobbar personalen 80 procent, det vill säga 32,25 timmar i veckan – med full lön. De anställda vittnar om att skillnaden är stor.

– Jag orkar mer både på jobbet och privat. Patienterna säger att de märker att personalen här är mindre stressad, säger Ronja Andersson, sjuksköterska på avdelningen till Dagens Nyheter.

Chefsjuksköterskan Daniel Thiberg tror att personalens förändrade arbetstider kan leda till mer nöjda patienter.

– Vårdpersonalen går på knäna – vi stressar och hinner inte alltid ge patienterna tiden de behöver. Vi tror att den här modellen kan göra att personalen blir pigtre och mindre pressad.

För personalen är den nya arbetstidsmodellen såpass avgörande att de inte ser en återvändo till hundraprocentig arbetstid som ett alternativ.

– Jag skulle inte stanna om man återinför vanliga arbetstider. Nu får jag samma lön, men jobbar mindre och är piggare. Varför skulle jag vilja gå tillbaka till något som är sämre, menar Ronja Andersson.

Inom arbetstidsprojektet på avdelning 23 får personal komma med feedback gällande arbetstiderna, under workshopar och medarbetarsamtal.

Daniel Thiberg poängterar att det är för tidigt för att säga om projektet har någon effekt på exempelvis sjukskrivningar, men är positiv till att utveckla projektet. Om det blir framgångsrikt kommer fler avdelningar på sjukhuset ta efter, skriver DN.

Politiker är oense i frågan om 6 timmars arbetsdag. I fjol skrev liberalen Fredrik Malm fyra punkter emot förslaget, och vänsterpartisten Mats Pilhem har förklarat varför de inför det i Göteborgs kommun.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du fler bör införa 6 timmars arbetsdag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.

Storbritannien stärker försvaret

Storbritannien ska lägga 2,5 procent av sitt BNP på försvarsutgifter, meddelar premiärminister Rishi Sunak under ett besök i Polen. Under 2023 lade landet drygt 2,2 procent av BNP på försvaret.

Flera döda på Engelska kanalen

Fem personer, varav ett barn, omkom när de försökte passera Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien, meddelar franska myndigheter. Det sker bara timmar efter att det brittiska parlamentet godkänt det kontroversiella lagförslaget om migrantflyg till Rwanda.

Thedéen: Lågkonjunkturen mildare än befarat

Riksbankschefen Erik Thedéen konstaterar att inflationen gått i rätt riktning och att den är "betydligt lägre" än Riksbankens prognos. "Det bäddar för att köpkraften kan komma tillbaka", säger han i ett tal enligt ett pressmeddelande.