Måndag 19 Apr
Stockholm

Här får sjukvårdspersonalen full lön – fast de bara jobbar 80 procent

På avdelning 23 på Södertälje sjukhus arbetar personalen 80 procent, med full lön.
1 av 3
På avdelning 23 på Södertälje sjukhus arbetar personalen 80 procent, med full lön. Foto: Montage/TT
Personalen vittnar om förbättrade arbetsvillkor och vill inte tillbaka till att arbeta 100 procent.
2 av 3
Personalen vittnar om förbättrade arbetsvillkor och vill inte tillbaka till att arbeta 100 procent. Foto: TT
Om projektet blir framgångsrikt kan fler avdelningar ta efter.
3 av 3
Om projektet blir framgångsrikt kan fler avdelningar ta efter. Foto: TT

​Allt fler kommuner och arbetsplatser provar att ge personalen full lön när de arbetar sex timmar, i stället för åtta. Likaså gör avdelning 23 på Södertälje sjukhus.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Södertälje sjukhus testar ett nytt arbetssätt. På avdelning 23 jobbar personalen 80 procent, det vill säga 32,25 timmar i veckan – med full lön. De anställda vittnar om att skillnaden är stor.

– Jag orkar mer både på jobbet och privat. Patienterna säger att de märker att personalen här är mindre stressad, säger Ronja Andersson, sjuksköterska på avdelningen till Dagens Nyheter.

Chefsjuksköterskan Daniel Thiberg tror att personalens förändrade arbetstider kan leda till mer nöjda patienter.

– Vårdpersonalen går på knäna – vi stressar och hinner inte alltid ge patienterna tiden de behöver. Vi tror att den här modellen kan göra att personalen blir pigtre och mindre pressad.

För personalen är den nya arbetstidsmodellen såpass avgörande att de inte ser en återvändo till hundraprocentig arbetstid som ett alternativ.

– Jag skulle inte stanna om man återinför vanliga arbetstider. Nu får jag samma lön, men jobbar mindre och är piggare. Varför skulle jag vilja gå tillbaka till något som är sämre, menar Ronja Andersson.

Inom arbetstidsprojektet på avdelning 23 får personal komma med feedback gällande arbetstiderna, under workshopar och medarbetarsamtal.

Daniel Thiberg poängterar att det är för tidigt för att säga om projektet har någon effekt på exempelvis sjukskrivningar, men är positiv till att utveckla projektet. Om det blir framgångsrikt kommer fler avdelningar på sjukhuset ta efter, skriver DN.

Politiker är oense i frågan om 6 timmars arbetsdag. I fjol skrev liberalen Fredrik Malm fyra punkter emot förslaget, och vänsterpartisten Mats Pilhem har förklarat varför de inför det i Göteborgs kommun.

Tycker du fler bör införa 6 timmars arbetsdag?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela