Måndag 26 Sep
Stockholm

Alkoglass säljs helt lagligt i svenska matbutiker

Butik som säljer alkohol
1 av 5
Glassen säljs helt lagligt i matbutik trots femprocentig alkoholhalt. Foto: Privat / TT
Det är 18-årsgräns, trots att det inte finns några bestämmelser kring åldersgräns rent lagligt.
2 av 5
Det är 18-årsgräns, trots att det inte finns några bestämmelser kring åldersgräns rent lagligt. Foto: Privat
Några av smakerna.
3 av 5
Några av smakerna. Foto: N1CE
Ingrosso är en av personerna som står bakom glassen.
4 av 5
Ingrosso är en av personerna som står bakom glassen. Foto: n1ce company
Företaget jämför det med en likörpralin.
5 av 5
Företaget jämför det med en likörpralin. Foto: n1ce company

På flera håll har en glass med femprocentig alkoholhalt synts i matbutiker – men vad säger lagen?

Kommentera (147)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under ett års tid har en debatt om en glass med femprocentig alkoholhalt varit ett faktum. Glassen N'ICE som tillverkas av N1CE, och skapades av bland annat DJ-stjärnan Sebastian Ingrosso, såldes då på sajten Mathem.se. Någonting som Nyheter24 skrev om förra året.

Den senaste tiden har den dykt upp i flertalet butiker, bland annat en Ica-handel i centrala Stockholm där den säljs – med en 18-årsgräns.

Bild: Privat

Alkohollagen som reglerar det svenska monopolet på alkohol och där tillåts alkohol under 3,5 procent att säljas i matbutik. Varför får då glassen säljas i matbutik?

– Glassen är vad vi kallar ett alkoholpreparat. Vi har klara bestämmelser när det gäller alkoholhaltiga drycker men inte när det gäller exempelvis glassar med alkoholhalt, säger Josefin Jonsson, enhetschef för alkohol- och tobakstillsyn på Folkhälsomyndigheten till Nyheter24.

I praktiken innebär det att reglering av allt som inte är drycker – men som ändå har en alkoholhalt – får säljas fritt utanför Systembolaget. Och egentligen utan tillsyn och åldersgräns. Tänk dig en kilostor gummibjörn med vodka i. Den kan säljas i handeln så länge det inte rör sig om en dryck.

– Det är handelsbranschen som satt åldersgränsen och det anser vi är mycket föredömligt att personer under 18 inte kan köpa glassen. Personer som är över 20 år kan ju köpa bra mycket starkare alkoholhaltiga drycker på Systembolaget, säger Josefin Jonsson.

Konsumentverket har man dock fått in en hel del klagomål från allmänheten. Särskilt från personer som tycker att reklam och utformningen av produkten känns riktad mot barn. Men lagstiftningen har helt enkelt inte hunnit med utvecklingen.

– Lagstiftningen är helt enkelt inte anpassad för den här typen av produkter. Sett till syftet med alkohollagstiftningen är det dock inte uteslutet att reglerna för marknadsföring av alkoholdryck skulle kunna var tillämpliga på den här glassen men frågan är inte prövad av domstol. Det finns inga särskilda marknadsföringsregler för marknadsföring av alkoholhaltiga preparat, säger Kristina Wallin, jurist på Konsumentverket till Nyheter24 och fortsätter:

– Många som hör av sig till oss menar att reklam och själva produkten riktar in sig på barn.

Men kommer glassen att fortsätta att säljas i butiker? Det är i nuläget oklart, men regeringen har en plan för den här typen av produkten.

– I regeringskansliet förbereds nu direktiv till en utredning som bland annat kommer att se över behovet av förändringar i alkohollagstiftingen med anledning av att det lanseras nya alkoholhaltiga preparat och produkter på marknaden. Målsättningen är att en utredning ska kunna påbörja sitt arbete under hösten 2016, säger Helena Paues, pressekreterare åt folkhälsominister Gabriel Wikström till Nyheter24.

Det återstår att se om Systembolaget blir ansvariga för att även sälja glassar – eller om marknaden kan vara öppen för liknande produkter.

Från N1CE håll menar man att produkten inte är till för att "bli berusad av" utan bara har alkohol som ingrediens för smakens skull.

Kommentera (147)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.