Torsdag 1 Dec
Stockholm

Efter Brexit – största raset för börsen sedan 1987

Stockholmsbörsen har under dagen rasat till historiskt låga nivåer.
Stockholmsbörsen har under dagen rasat till historiskt låga nivåer. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Direkt när Stockholmsbörsen öppnade på måndagen föll kursen med 6 procent. När den stängde hade den fallit med 7,75 procent. Värre än någon gång under finanskrisen 2008.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Efter Brexit öppnade Stockholmsbörsen återigen på måndagen efter långledigheten. Och direkt föll siffrorna med 6 procent. Och vid stängning hade börsen fallit totalt 7,75 procent. Detta gör dagens börsras till ett av historiens värsta, skriver SVT.

Senast börsen föll så mycket var 2001 efter terrorattacken mot World Trade Center, då den föll med 7,75. Och senaste gången den föll med mer än så var under Wall Street-kraschen och finanskrisen 1987, då sjönk börsen med 9,16 procent.

Under hela finanskrisen 2008 hade Stockholmsbörsen inget ras liknande det i dag. Då var det värsta raset på 7,12 procent.

De som drabbats hårdast av dagens börsras är bankerna. Handelsbanken, som har stor exponering mot Storbritannien, hade sin sämsta dag på börsen sedan 1993 och rasade med 10 procent.

Nordea föll med 7 procent, Swedbank med 9 procent och SEB med över 11 procent.

Även stora svenska företag har drabbats, så som H&M och Volvo. Båda har fallit med 7 respektive 14 procent.

Även kronan har tagit stryk av de ekonomiska oroligheterna. Mot pundet låg kronan på 11:40 kronor vilket är den lägsta växelkursen sedan hösten 2014, skriver SVT.

Känner du dig orolig över hur du kommer drabbas av börsraset? Då kan du läsa om hur det påverkar dig här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.