Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Larmet: Monsterfästingen finns nu i Sverige – sprider dödlig sjukdom

- 04/07/2016, 11:44 -

30 procent av insjuknade i Far Eastern dör till följd av bett från parasiten.

Det finns bevis för att den fasade taigafästingen nu finns i norra Sverige. Parasiten är extra fruktad främst för att den sprider en farligare variant av sjukdomen TBE.

– Den har indirekt orsakat många dödsfall i östra och centrala Ryssland, säger Thomas Jaenson, professor i medicinsk entomologi vid Uppsala universitet, till SVT.

Förra sommaren upptäckte forskare att fästingen etablerat sig på flertalet öar och halvöar i Kalix och Haparanda. Den verkar mest trivas i områden med fuktig och tät blandskog. Djuren som fästingen mest angriper och när sig på är älg och skogshare, men den kanske också ge sig på människor, skriver tidskriften Parasites & Vectors.


Anledningen till att monsterfästingen nu finns i Sverige tros vara att den följt med fåglar, älgar eller hundar som varit eller kommer ifrån Baltikum och Ryssland.

Det mest obehagliga är att taigafästingen ser precis ut som den vanliga fästingarten som annars finns i Sverige. Enligt forskare krävs det ett bra mikroskop för att kunna se skillnad.

Sjukdomen som monsterfästingen sprider kallas för Far Eastern som är en mycket dödligare variant av TBE. Dödligheten har varit så hög som 30 procent bland de insjuknade. Den variant av TBE som sprids av svenska fästingar har en genomsnittlig dödlighet på omkring en procent.

Dödligheten i östra Ryssland och Baltikum kan delvis bero på att många områden inte har särskilt bra intensivvård. Dock så verkar viruset mer aggressivt.

I Sverige eller Finland finns ännu inga fall av Far Eastern-smittan – men det har hittats i Estland. Forskare tror också att risken är stor att smittan kommer till Sverige förr eller senare.

Nu vill forskarna se om taigafästingen finns på andra platser än i Norrbotten. Risken för det är faktiskt väldigt stor.

Anledning till panik är det ännu inte – men man ska samtidigt inte nonchalera risken. Det som är bra är att det vanliga vaccinet mot TBE-virus också biter på taigafästingens virus, rapporterar SVT.

Är du vaccinerad mot TBE?