Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen backar – efter att ha pekat ut flyktingar som skyldiga till flera sexuella ofredanden

- 04/07/2016, 22:57 -
Efter att ha gått ut och beskrivit gärningsmännen bakom de ofredanden som skett under festivalen Putte i Parken som ensamkommande flyktingbarn backar nu polisen från sina uppgifter.
1 av 2

Efter att ha gått ut och beskrivit gärningsmännen bakom de ofredanden som skett under festivalen Putte i Parken som ensamkommande flyktingbarn backar nu polisen från sina uppgifter.

TT

Kent spelar på Putte i parken.
2 av 2

Kent spelar på Putte i parken.

TT

Under festivalen Putte i Parken fick polisen in anmälningar om sexuella ofredanden. Polisen skrev då att de som låg bakom dessa var ensamkommande flyktingar. Men nu ändrar polisen sig.

Nyheter24 har tidigare skrivit om händelsen på den populära festivalen Putte i Parken i Karlstad där polisen fick in 27 anmälningar om sexuella ofredanden. I en dygnssammanfattning efter festivalen skrev polisen följande:

"Det råder ingen tvekan om vilka det är som tar sig dessa friheter. Sju till åtta killar tillhörande gruppen ensamkommande barn."

Nyheten spred sig snabbt och har till och med uppmärksammats i flera utländska medider. Och just uppgiften att det rört sig om flyktingar är det som uppmärksammast mest.

Men nu väljer polisen att backa från sitt uttalande. Bara två av gärningsmännen ska vara ensamkommande flyktingar, skriver Sveriges Radio.

Urban Bengtsson, ställföreträdande lokalpolischef i Karlstad kommenterar det inträffade så här:

– Det är en olycklig formulering kan jag tycka. Den är ganska svepande.

Hur det kunde bli på detta sätt vet inte heller Bengtsson utan säger att polisen kommer se över sina rutiner när de kommunicerar ut information.

Sveriges Radio har även pratat med kriminologiprofessorn Jerzy Sarnecki som är mycket kritisk till polisens agerande.

– Är man säker, är det på det sättet, ska man självklart meddela allmänheten om detta. Det är viktig information. Men är man inte säker då får man faktiskt hålla käften tills man är säker, säger han till SR.