I med att allt fler hundar smugglas in till Sverige ökar risken för rabies.
1 av 3
I med att allt fler hundar smugglas in till Sverige ökar risken för rabies. - Foto: TT
Tullen får ofta avliva hundar för att förhindra smitta.
2 av 3
Tullen får ofta avliva hundar för att förhindra smitta. - Foto: TT
Särskilt mopsar, franska bulldogar och chichauor blir smugglade.
3 av 3
Särskilt mopsar, franska bulldogar och chichauor blir smugglade. - Foto: TT

Jordbruksverkets varning: Snart har vi rabies i Sverige

Allt fler smuggelhundar kommer till Sverige – då ökar även risken för rabies.


Jordbruksverket varnar för att Sverige snart kan ha sitt första fall av rabies. Hundsmugglingen till Sverige har nämligen ökat.

Sjukdomen rabies orsakas av virus och är vanlig bland djur, men kan även drabba människor. Men för oss människor finns inget botemedel, och slutar med döden. Dessutom är det lätt att smittas.

– Det räcker med att en hund biter eller slickar på en människa för att smittan kan överföras, berätter Tjitte de Vries , enhetschef för avdelningen djurskydd och hälsa på Jordbruksverket, för Aftonbladet.

Tidigare har personer dött av rabies i Sverige.

– Rabies dödar. Det vill vi absolut inte ha in, säger de Vries.

Många hundar är insmugglade

Enligt de Vries finns det ett stort mörkertal av insmugglade hundar i Sverige. Ofta kommer de från ligor i Rumäninen och Östeuropa som säljer hundarna dyrt. En renrasig hund kan kosta mellan 15 000 - 20 000 kronor. Tullverket lyckas bara fånga in mellan 10 och 20 procent.

Franska bulldoggar, mopsar och chichuahuor är just nu oftast offer för smuggling.

Enligt statistik kommer en rabiessmittad hund till Sverige var 133:e år, vilket låter lite, men det är omöjligt att veta när rabiessmittade hundar kommer - eftersom de smugglas in.

När en rabiesmsittad hund påträffas blir det en kostsam historia. Alla som har varit i kontakt med hunden ska spåras upp – och vaccineras i förebyggande syfte.

Förhindrar rabies med avlivning

Enligt de Vries säljs hundarna oftast på Blocket och på parkeringar bakom mataffären. Men Tullen arbetar hårt för att sätta stopp på det. Regelbundet har de ärenden om fem till tio hundar åt gången. Hundar som upptäcks i tullen avlivas oftast.

Bara i år har 74 hundar avlivats. Djuren kan sättas i karantän, men det är dyrt och kosar mellan 50 000 och 60 000 kronor per djur.

Ökad beredskap

För att hindra rabies att komma till Sverige ska Jordrbruksverket, Folkhälsoinstitutet och smittskyddsläkare ta fram åtgärder.

– Vi måste titta på vår beredskap men också se till att vanliga Svensson inte köper hundar på lösa grunder. Vi måste se till att människor blir kloka och funderar på var hundarna kommer ifrån, säger de Vries till Aftonbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!