Måndag 27 Sep
Stockholm

16-åring på rymmen från ungdomshem – jagas av polis i hela Sverige

Bild på 16-åringen från förundersökningsprotokollet. Samt bild på den stulna Lexusen som pojken kört med under en vansinnesfärd i april.
Bild på 16-åringen från förundersökningsprotokollet. Samt bild på den stulna Lexusen som pojken kört med under en vansinnesfärd i april. Foto: Polisen

I lördags rymde 16-åringen återigen från ungdomshemmet i Värmland. Nu jagas han av polis i hela Sverige. "Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig".

Kommentera (163)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Pojken som är från västra Stockholm är en notorisk rymmare. Senast i lördags rymde han återigen från ungdomhemmet i Forshaga i Värmland, skriver Aftonbladet.

Strax efter rymningen stals en bil i Forshaga och nu tror polisen att 16-åringen använt bilen för att ta sig till Stockholm.

Polisen Anders Jacobsson från Järfälla har följt killen under flera år och enligt honom är han väldigt farlig.

– Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig. Framför allt när det gäller hans bilkörning. Där har han inga hämningar, säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

Senast i april dömdes 16-åringen till ungdomsvård för grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning. Brotten ska ha ägt rum mellan juni och november 2015.

Han ska då ha kört bland annat en stulen Lexus på E4 och när han körde som snabbast var fordonet uppe i 229 km/h. Rymlingen ska också ha kört bilen i mot färdriktningen stundvis, vilket gjorde att en polisbil vid ett tillfälle behövde köra ner i diket för att undkomma 16-åringens vansinnefärd.

Polisen säger att 16-åringen är en van brottsling med utarbetade planer för bilstölder. Han ska helst rikta in sig på bilar av en lyxigare modell och bland de bilar som finns i domen från april finns bland annat Porsche, Mercedes och BMW. Polisen tror också att det kan ha varit 16-åringen som stal en Audi Q5 i Vällingby natten till tisdag.

– Det är hans sätt. Först inbrott i bostad, tillgrepp av nycklar och sedan har han dragit med bilen. Sannolikt är det han som utfört bilstölden. Vi arbetar med allmän spaning efter honom. Vi kan inte leta aktivt om vi inte vet var vi ska leta, säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

Men polisen måste ta 16-åringen på bar gärning eftersom de inte kan jaga rymlingen när han kommer upp i hastigheter runt 200 km/h eftersom det blir för farligt.

– Vi avbryter jakten direkt. Vi kan inte följa efter. Det har hänt att han kört fram med en Porsche och pekat finger för att provocera poliser. Han vill bli jagad, säger Anders Jacobsson.

16-åringen har under flera år varit en notorisk rymling från ungdomshem han placerats på. I maj blev en rymning från det värmländska ungdomhemmet starten på en vansinnesfärd genom Mellansverige.

Anders Jacobsson vill nu att lagstiftningen ska skärpas eftersom 16-åringen, trots de brott han begår bara åker in på ungdomshemmet gång efter annan. Och efter några dagar har han rymt igen. Jacobsson är orolig över att 16-åringen kommer köra ihjäl sig själv eller någon annan inom en snar framtid om han inte stoppas, skriver Aftonbladet.

Kommentera (163)
Kopiera länk
Dela