Bild på 16-åringen från förundersökningsprotokollet. Samt bild på den stulna Lexusen som pojken kört med under en vansinnesfärd i april.
Bild på 16-åringen från förundersökningsprotokollet. Samt bild på den stulna Lexusen som pojken kört med under en vansinnesfärd i april. - Foto: Polisen

16-åring på rymmen från ungdomshem – jagas av polis i hela Sverige

I lördags rymde 16-åringen återigen från ungdomshemmet i Värmland. Nu jagas han av polis i hela Sverige. "Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig".


Pojken som är från västra Stockholm är en notorisk rymmare. Senast i lördags rymde han återigen från ungdomhemmet i Forshaga i Värmland, skriver Aftonbladet.

Strax efter rymningen stals en bil i Forshaga och nu tror polisen att 16-åringen använt bilen för att ta sig till Stockholm.

Polisen Anders Jacobsson från Järfälla har följt killen under flera år och enligt honom är han väldigt farlig.

– Han är väldigt brottsaktiv och väldigt farlig. Framför allt när det gäller hans bilkörning. Där har han inga hämningar, säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

Senast i april dömdes 16-åringen till ungdomsvård för grov vårdslöshet i trafik, grov stöld, grovt häleri samt flera fall av olovlig körning. Brotten ska ha ägt rum mellan juni och november 2015.

Han ska då ha kört bland annat en stulen Lexus på E4 och när han körde som snabbast var fordonet uppe i 229 km/h. Rymlingen ska också ha kört bilen i mot färdriktningen stundvis, vilket gjorde att en polisbil vid ett tillfälle behövde köra ner i diket för att undkomma 16-åringens vansinnefärd.

Polisen säger att 16-åringen är en van brottsling med utarbetade planer för bilstölder. Han ska helst rikta in sig på bilar av en lyxigare modell och bland de bilar som finns i domen från april finns bland annat Porsche, Mercedes och BMW. Polisen tror också att det kan ha varit 16-åringen som stal en Audi Q5 i Vällingby natten till tisdag.

– Det är hans sätt. Först inbrott i bostad, tillgrepp av nycklar och sedan har han dragit med bilen. Sannolikt är det han som utfört bilstölden. Vi arbetar med allmän spaning efter honom. Vi kan inte leta aktivt om vi inte vet var vi ska leta, säger Anders Jacobsson till Aftonbladet.

Men polisen måste ta 16-åringen på bar gärning eftersom de inte kan jaga rymlingen när han kommer upp i hastigheter runt 200 km/h eftersom det blir för farligt.

– Vi avbryter jakten direkt. Vi kan inte följa efter. Det har hänt att han kört fram med en Porsche och pekat finger för att provocera poliser. Han vill bli jagad, säger Anders Jacobsson.

16-åringen har under flera år varit en notorisk rymling från ungdomshem han placerats på. I maj blev en rymning från det värmländska ungdomhemmet starten på en vansinnesfärd genom Mellansverige.

Anders Jacobsson vill nu att lagstiftningen ska skärpas eftersom 16-åringen, trots de brott han begår bara åker in på ungdomshemmet gång efter annan. Och efter några dagar har han rymt igen. Jacobsson är orolig över att 16-åringen kommer köra ihjäl sig själv eller någon annan inom en snar framtid om han inte stoppas, skriver Aftonbladet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.