Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Våldsam porr blir allt mer populär bland svenska barn

- 24/07/2016, 21:40 -
Nyheter24 fick tillfälle att ta ett snack med kriminologen och brottsutredaren Nina Rung om vad allt porrtittande egentligen gör med barns uppfattning om sex. Resultatet är mer alarmerande än de flesta av oss kanske tror.
1 av 3

Nyheter24 fick tillfälle att ta ett snack med kriminologen och brottsutredaren Nina Rung om vad allt porrtittande egentligen gör med barns uppfattning om sex. Resultatet är mer alarmerande än de flesta av oss kanske tror.

TT BILD / Privat

Nina Rung, 34, är kriminolog och brottsutredare på polisens enhet Barnahus Stockholm.
2 av 3

Nina Rung, 34, är kriminolog och brottsutredare på polisens enhet Barnahus Stockholm.

Privat

– Nu förekommer väldigt mycket så kallad "gonzoporr" som är klipp bara kring själva sexakten. Det finns ingen handling utan bara en kuk som penetrerar. Alla är en del av det sexualiserade samhälle vi lever i och vi går alla på porrfilmsmyterna. Det ska stönas och penetreras i alla hål. Normerna om den manliga sexdriften är så starka och därför är de så skadliga för alla inblandade., säger Nina.
3 av 3

– Nu förekommer väldigt mycket så kallad "gonzoporr" som är klipp bara kring själva sexakten. Det finns ingen handling utan bara en kuk som penetrerar. Alla är en del av det sexualiserade samhälle vi lever i och vi går alla på porrfilmsmyterna. Det ska stönas och penetreras i alla hål. Normerna om den manliga sexdriften är så starka och därför är de så skadliga för alla inblandade., säger Nina.

TT BILD

Barn börjar i dag titta på porr redan vid 12 års ålder. Enligt brottsutredare Nina Rung formas barnen av den allt mer våldsamma porren.

I dag har i princip alla ungdomar tillgång till en smartphone och gratis porr är bara ett knapptryck bort.

Nina Rung, 34, är kriminolog och brottsutredare på polisens enhet Barnahus Stockholm. Dit kommer barn och unga under 18 år som misstänks ha blivit utsatta för misshandel eller sexuella övergrepp.

Nyheter24 fick tillfälle att ta ett snack med Nina om vad allt porrtittande egentligen gör med barns uppfattning om sex. I de ärenden hon undersöker så har hon noterat att pojkarna och männen har otroligt mycket porr i sina mobiltelefoner och datorer.

Nina hänvisar bland annat till en studie från 2005 där de 100 mest sedda porrfilmerna i USA granskades och nästan 90 procent innehöll fysiska aggressioner mot tjejer i form av strypningar, slag och olika former av våld. Det förekommer också mycket psykiskt våld.

– Det som förut var hardcoreporr är mer mainstream i dag. En av de vanligaste sakerna som förekommer är så kallad gagging, där den som blir penetrerad oralt får kväljningar eller kräks. Kvinnorna i filmerna får extra mycket mascara så att det ska synas tydligt att de gråter samtidigt, säger Nina Rung.

Hon beskriver också att hon har märkt att det i övergrepp mot barn förekommer mycket våld, där förövarna binder handleder och fotleder. Det rör sig också om mycket anal penetrering samt just gagging, som männen också ofta själva filmar utöver den porr de redan har i sina mobiler och datorer.

Hon anser att porren är för lättillgänglig, att det inte finns något problematiserande eller någon motpol. Ett stort problem är hur unga ser på sin och andras sexualitet kopplat till porren. Kvinnorna blir i porrfilmer kallade för smutsiga horor samtidigt som de blir slagna. De ser ut att njuta av våldet de blir utsatta för.

Då lär sig unga att mottagaren gillar det eller till och med tänder på det. Och de som tittar får också själva ett skevt tändningsmönster.


Nina Rung träffar också högstadie- och gymnasieelever och pratar om könsnormer, porr och sexuella övergrepp. Hon beskriver att barnen som är 14 år och uppåt sitter som ljus och lyssnar, för att ämnet vanligtvis inte tas upp i skolan annars. Och om det tas upp så är det aldrig utifrån ett problematiserande av vad unga faktiskt ser.

Hon understryker att det är svårt för föräldrar att vara sexualupplysare, att undervisningen därför bör ske i skolan och att barnen måste få hjälp att förstå vad de ser och hur det påverkar dem. Men i skolorna får eleverna fortfarande mest lära sig att trä på en kondom i sexualkunskapen.

– Många av de som medverkar i porr har själva utsatts för sexuella övergrepp och är extremt utsatta. Det är inte den bilden som förmedlas till unga. Utan snarare bilder av vad en som tjej eller kille förväntas göra och ställa upp på, säger Nina.

Hon hänvisar också till två stora studier på elever i årskurs tre i gymnasiet, som har gjorts på uppdrag av regeringen för Allmänna Barnhuset. Där framkom att pojkar tror att det de ser i porren är det sätt deras kompisar har sex på, vilket ökar trycket än mer på unga killar och som faktiskt i förlängningen hotar att driva killar till övergrepp. Tjejer tror också det, även om de inte tittar på porr i samma utsträckning.

I trean på gymnasiet hade 26% av killarna en överkonsumtion av porr, vilket innebär att de tittar på porr dagligen.

Enligt Max Waltman, som är forskare och statsvetare på Stockholms universitet, så är killar som tittar mycket på porr mycket mer positiva till sexköp och våld mot kvinnor. Kopplingen till sexköp ser också de poliser som jobbar enbart mot prostitution. Sexköparna blir yngre och yngre och det är inte alls ovanligt att män tittar på porr medan de genomför sitt sexköp, tillägger Nina.

– Nu förekommer väldigt mycket så kallad "gonzoporr" som är klipp bara kring själva sexakten. Det finns ingen handling utan bara en kuk som penetrerar. Alla är en del av det sexualiserade samhälle vi lever i och vi går alla på porrfilmsmyterna. Det ska stönas och penetreras i alla hål. Normerna om den manliga sexdriften är så starka och därför är de så skadliga för alla inblandade, säger Nina.

Hon beskriver att det i brottsutredningarna förekommer våldtäkter med flera inblandade personer, där folk inte har kunnat få utlösning eller ens en erektion, men där de har låtsats som det inför de andra förövarna. Därför är normerna så skadliga för alla inblandade.

Allmänna Barnhuset har i sin rapport visat att ett av fem barn som fyllt 18 år har varit utsatta för ett sexuellt övergrepp. Det inbegriper allt från ofredande och blottning, trycka sitt kön mot någon eller visa upp bilder på sitt kön, till grova våldtäkter.


– Jag är rädd att vi är på väg mot fler och grövre brott om vi inte jobbar mer med könsnormer, sexualitet och värderingar och pratar om det från att barnen är små. Redan i förskoleåldern bör vi lära barnen begreppet ”stopp- min kropp!” som Rädda Barnen driver. Ingen ska ta på din kropp eller ens krama dig om du inte vill. Det kan man förmedla redan till förskolebarn. Vi måste också prata om privata delar som underliv, rumpa och mun. Det är privat. Där får absolut ingen ta på dem på sätt som inte känns bra, säger Nina Rung.

– Barn behöver få hjälp att förstå sina egna gränser och de behöver tidigt lära sig att inte passera andras. De behöver få hjälp att utveckla empati och att aldrig värdera sin egen sexuella önskan högre än någon annans sexuella integritet. Det är förebyggande om något, säger Nina avslutningsvis till Nyheter24.

Enligt rapporten från Allmänna Barnahuset berättar de flesta utsatta aldrig om övergreppen för någon, utom möjligtvis någon vän. Oerhört få berättar för polis eller annan myndighetsperson. Om inga vuxna får veta vad som händer så är de inte heller medvetna om omfattningen av problematiken.

Nyheter24 har nyligen skrivit om det uppmärksammade fallet där hovrätten ansåg att ett övergrepp mot barn inte hade pågått tillräckligt länge för att kunna klassas som våldtäkt, vilket du kan läsa om här.

Tycker du att porr borde förbjudas?