- Foto: Privat

​Busschauffören som misshandlade en asylsökande: “Jag är inte rasist”

I tisdags misshandlades en asylsökande man av en busschaufför på Öland, som nu får stor kritik. Men busschauffören menar att han inte är rasist.


Tidigare i veckan uppmärksammades en video där busschaufför slår och sparkar en asylsökande man på Öland. Chauffören uppger nu i en intervju med Östra Småland att han inte alls är rasist.

Det var när den asylsökande mannen skulle kliva på bussen i tisdags för att åka till Borgholm, där han hade ärenden att uträtta, som busschauffören först inte lät mannen kliva på. Mannen blev därefter körd av en bekant till en annan hållplats där han kunde kliva på bussen, och valde att ta en bild av busschauffören för att kunna anmäla honom.

Busschauffören ville då ta en bild på den asylsökande mannen, som då täckte över sitt ansikte. Då brast det för busschauffören som började slå och sparka mannen och utbrast “jag hatar era jävla svin”.

Förstod inte att han skulle på bussen

I intervjun säger busschauffören att han inte förstod att den asylsökande mannen skulle med bussen.

– De flesta asylsökande på Öland är väldigt trevliga människor. Men det finns en del som det varit problem med. De står aldrig vid hållplatser utan kräver att man ska stanna varhelst de befinner sig. De kan gå av och röka eller springa in till affären när man stannar för att plocka upp andra passagerare och kräver att man ska vänta. En del har struntat i att betala.

"Jag är definitivt ingen rasist"

Busschauffören medger nu att det var dumt av honom att slå mannen och inte borde gjort som han gjorde, men han vill inte medge att han har varit rasistisk.

– Jag är definitivt ingen rasist, flera av mina vänner kommer från andra länder. Det jag menar är den grupp som inte kan sköta sig.

Nu utreds händelsen av polis och arbetsgivaren Nobina. Busschauffören är sjukskriven till och med 31 augusti. Han är anmäld misstänkt för misshandel men har även anmält resenären för våld mot tjänsteman.

Enligt busschauffören har han fått en fraktur i armen av att den asylsökande mannen ska ha slagit honom innan händelserna i videon, och menar att det finns en annan historia bakom händelserna än det som syns.

Busschauffören är uppröd över att inget annat medie än tidningen Östra Småland har kontaktat honom för att höra hans sida av saken.

– Det märkliga är att inte en enda media i hela landet har talat med mig för att få min version, säger han i intervju med Östra Småland.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.