Narkotikamedlet Fentanyl går att få tag på internet helt lagligt – fastän det är 30-40 gånger starkare än heroin.
1 av 3
Narkotikamedlet Fentanyl går att få tag på internet helt lagligt – fastän det är 30-40 gånger starkare än heroin. - Foto: Montage/TT
Medlet säljs i form av nässpray.
2 av 3
Medlet säljs i form av nässpray. - Foto: TT
Bland annat Prince dog av en överdos fentanyl.
3 av 3
Bland annat Prince dog av en överdos fentanyl. - Foto: TT

Pappa förlorade sin son till nätdrog – nu reas den ut online

Den extremt farliga nätdrogen fentanyl kan ha dödat 130 personer det senaste året.


Den smärtlindrande substansen fentanyl säljs i nätbutiker. Enligt polisen är drogen mellan 30 och 50 gånger starkare än heroin – och extremt svår att dosera.

Drogen kan ha dödat så många som 130 personer det senaste året.

– Vi ser en betydande risk att man dör om man tar det här. Vi har inte sett så här många dö av fentanyl tidigare, säger Emil Eisersjö, chef för underrättelsesektionen på nationella operativa avdelningen, till polisens hemsida.

Borås Tidning har pratat med en pappa som förlorat sin son efter att han tagit fentanyl. När pappan inte hade hört från sonen på ett par dagar blev han orolig och åkte hem till honom. Där hittade han sonen död i sängen.

Dödsorsaken var fentanyl.

Eftersom drogen snart kommer att narkotikaklassas reas den just nu av nätbutiker som säljer droger.

En nätbutik uppmanar till exempel folk att "passa på" att köpa – och rear ut den dödliga fentanylvarianten med texten: "Sommarerbjudande! Köp 2 betala för 1".

– Vad jag känner? Det är ren frustration. Man vet ju att de som är inne i detta kommer att köpa när det reas ut av de här fula jävlarna, säger pappan till tidningen.

Fentanyl används normalt som smärtlindring inom cancervården, då i form av bland annat plåster. Men drogbutikerna på nätet säljer substansen även som till exempel tabletter, pulver och nässpray – helt lagligt.

– Sprejer är inte lätta att dosera rätt, vilket är välkänt av dem som använt dem vid förkylningar. Men när det gäller fentanyl kan konsekvenserna bli katastrofala, säger Anders Persson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Borås Tidning.

/
/
Senaste nytt

Minskad försäljning för Volvo Cars

Bezos går om Musk som världens rikaste

Elbilsjätten Tesla har tappat stort på börsen. Det har även huvudägaren Elon Musks förmögenhet som därmed tappar förstaplatsen på Bloombergs lista över världens rikaste.

Stora skillnader i var vårdpersonalen finns

Det är mer läkartätt i storstäderna – som i gengäld saknar bland annat sjuksköterskor. Skillnaderna i tillgång till vårdpersonal är stora mellan olika delar av landet, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

Oväntat bakslag för fransk industri

Frankrikes industriproduktion ökade med 0,8 procent i januari jämfört med samma månad i fjol, enligt den franska statistikbyrån Insee.

Elvaåring gjorde järnåldersfynd i skånska myllan

När elvaårige Christian Emil Sønnichsen satte spaden i jorden i skånska Uppåkra hittade han ett 1 500 år gammalt föremål från folkvandringstiden, en förgylld agraff.

Nytt rekord för bitcoins marknadsvärde

Bitcoinkursen kretsar nära historiska rekordnivåer och det samlade värdet på alla bitcoin i världen är nu uppe på rekordhöga 1 350 miljarder dollar, enligt Coingecko.