Råttor i södra Sverige uppges bära en livsfarlig smitta.
1 av 3
Råttor i södra Sverige uppges bära en livsfarlig smitta. - Foto: TT
Den senaste tiden har råttor invaderat södra Sverige. I juni plockades 141 döda råttor från en kanal i Malmö.
2 av 3
Den senaste tiden har råttor invaderat södra Sverige. I juni plockades 141 döda råttor från en kanal i Malmö. - Foto: TT
Tanja Strand ar tagit reda på hur vanlig bakterien leptospira är bland råttorna.
Bakterien kan smitta till människor och orsaka den influensaliknande sjukdomen leptospiros och Weils sjukdom, där den senare leder till njur- och leverskador och inre blödningar. I värsta fall kan den leda till döden.
3 av 3
Tanja Strand ar tagit reda på hur vanlig bakterien leptospira är bland råttorna. Bakterien kan smitta till människor och orsaka den influensaliknande sjukdomen leptospiros och Weils sjukdom, där den senare leder till njur- och leverskador och inre blödningar. I värsta fall kan den leda till döden. - Foto: TT

Svenska råttor kan bära på farlig smitta – orsakar inre blödningar och död

En råttepidemi har nått södra Sverige, och de kan bära på en livsfarlig smitta som orsakar inre blödningar.


Under sommaren har det rapporterats flera gånger om ökandet av råttor i södra Sverige.

I juni upptäcktes 141 råttor ligga döda i kanalen i Malmö, och de har även dykt upp i bostäder, parker, bland kundvagnar och på lekplatser.

Att vara rädd för råttor är inte en ovanlighet, men nu finns det en större anledning att vara extra försiktig med Malmöråttorna. Det finns nämligen indikationer på att de bär på en dödlig bakterie. Detta rapporterar Kvällsposten.

Tanja Strand, som är forskare vid institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet, har genomfört en studie på råttor som har fångats in av Anticimex i Malmö.

Hon har tagit reda på hur vanlig bakterien leptospira är bland råttorna.

Kan leda till döden

Bakterien leptospira kan smitta till människor och orsaka den influensaliknande sjukdomen leptospiros och Weils sjukdom, där den senare leder till njur- och leverskador och inre blödningar. I värsta fall kan den leda till döden.

– Så vitt jag vet har ingen i Sverige dött av det här, men det händer att folk också i vår del av världen insjuknar och dör, säger Strand till Kvällsposten.

Kan smitta via vattnet

Strands studie, gjord på 22 råttor, visade tecken på att nästan var fjärde råtta var smittbärare. Resultatet är ännu inte helt fastställt, men ger indikationer på att bakterien är vanlig.

Enligt Strand sprider sig leptospira via råttornas urin. Om en råttas urin hamnar i vatten, som en människa med öppet sår rörs av, kan personen bli sjuk. Men man kan förebygga att bli sjuk.

– Om man har råttor i sin närmiljö ska man använda handskar när man jobbar i trädgården eftersom smittan sprids via urinen. Och om jag hade handskats med en råtta hade jag haft både handskar och en plastpåse på händerna, säger Strand till Kvällsposten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.