Torsdag 29 Jul
Stockholm

Migrationsverket om sina anställda: 80-talister är bortskämda och tröttnar fort

Migrationsverkets internundersökning innehåller oväntad kritik mot de egna anställda.
1 av 2
Migrationsverkets internundersökning innehåller oväntad kritik mot de egna anställda. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Bland annat pekas de anställda 80-talisterna som att de har svårt att fatta beslut om avvisningar.
2 av 2
Bland annat pekas de anställda 80-talisterna som att de har svårt att fatta beslut om avvisningar. Foto: TT

"Vi har anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och att få allt de pekar på" står det i rapporten från Migrationsverket.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De barn som föddes på 80-talet och nu befinner sig runt 30-årsåldern beskrivs ofta lite syrligt som den curlade generationen. Den uppfattningen delas uppenbarligen även av myndigheter.

Det framgår i oväntat klarspråk i Migrationsverkets interna revisionsrapport över effektivitetsproblem, där de anställda 80-talisterna beskrivs med allt annat än smickrande ord.

"Myndigheten har numera de så kallade curlingföräldrarnas barnkullor i rullorna. Vi har anställda som vant sig vid att bli skjutsade hit och dit och att få allt de pekar på", står det i rapporten enligt Sydsvenskan.

När det kommer till handläggningen av asylprocesserna så bromsas arbetet upp av att de anställda inte tycker att de får tillräckligt med stöd i arbetet.

Många anställda känner att de behöver stödsamtal efter möten med traumatiserade flyktingfamiljer. De vill också ha snabba förändringar och att karriären ska gå fort, "annars tröttnar de", enligt rapporten.

De anställda 80-talisterna på Migrationsverket sätter inte alltid juridiken i fokus heller, utan lägger ofta mer vikt vid mänskliga rättigheter. En del anställda vägrar fatta avvisningsbeslut eftersom "empatin går för långt" och "beslutsångesten blir dem övermäktig", framgår det också av rapporten.

Det ska finnas en ökad ovilja bland personalen att fatta svåra avvisningsbeslut av empatiska skäl, efter utredning av familjesituationer.

De ansvariga för rapporten, revosirerna Erik Stenström och Mathilde Skovdal, har noterat att deras sammanställning har gett reaktioner och att effektiviteten har förbättrats.

– Vi har fått några enskilda kommentarer till vår rapport i form av beröm. Men några är kritiska. De känner sig utpekade. Jag vill dock betona att slutsatserna inte är våra egna. Vi åberopar vad 34 chefer och vad verkets HR-folk berättat för oss. säger Erik Stenström till Sydsvenskan.

Kostnaderna för migration och integration uppgick till drygt 20,4 miljoner kronor under första halvåret i år. Nu rekommenderas Migrationsverkets ledning att vara noggrannare med att informera sina närmare 2000 medarbetare om vad som förväntas av dem.

Barn i flyktingläger är utsatta för sexuella övergrepp och har självmordstankar, visar flera läckta dokument vilket du kan läsa mer om här. Vill du se fler nyheter från Nyheter24? Ladda ner vår app!

Är 80-talister en bortskämd generation?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela