Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är svenskarna som krigar för IS: ”Vi ska slakta människor”

- 06/09/2016, 11:00

Klippet visar upp flera svenskar som förbereder sig för strid med IS i Syrien. Personerna ska enligt experter vara döda nu.

Senaste dagarna har en video som sägs vara inspelad på ett IS-läger i Syrien spridits på nätet. I klippet hörs flera personer prata svenska samtidigt som de förbereder sig för strid.

Minst tre personer syns i en scen och en fjärde hörs säga ”kolla här, svenska terrorister, de ska döda människor”. En av de andra svarar ”vi ska slakta människor”. De andra skrattar.

Nyheter24 har pratat med svenska säkerhetspolisen, SÄPO, som sett klippet:

– Vi kommenterar generellt sett inte information från nätet eftersom vi då röjer vad vi intresserar oss för och det arbete vi gör. Men jag vet att det funnits en video som delats friskt i helgen, säger Sirpa Franzén som är presschef på SÄPO.

Till Svenska Dagbladet säger terrorforskaren Magnus Ranstorp att det verkar vara en amatörvideo, inget som IS officiellt släppt. Att personerna pratar svenska i liknade klipp är ovanligt.

Motivet med filmen ska enligt Ranstorp vara att få fler svenskar att ansluta sig till IS. Han säger också att filmen är flera år gammal och att personerna förmodligen är döda nu.

Filmen ska enligt Expressen vara inspelad 2013 eller 2014 och flera personer på bilderna är identifierade som svenskar. Minst fyra av svenskarna ska ha dödats i strid.

Enligt SÄPO ska minst 300 personer från Sverige värvats av IS och åkt till Syrien och Irak sedan 2012.

Nyheter24 har senaste tiden skrivit om hur IS rekryterar barn, i ett klipp syns en 11-åring från England när han skjuter en vuxen man i gisslan. Tidigare i är kom det bilder på när polisen griper en 13-årig självmordsbombare i Irak. Pojken ska ha varit kontrollerad av IS.