Nej, man får inte sälja chiapudding – det är faktiskt förbjudet
Chiafrön kan orsaka allergi om man äter för stora mängder av det.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Chiafrön har blivit ett otroligt populärt hälsoalternativ och får säljas som en torrvara eller i bröd till exempel. Men i de livsmedel det säljs i är mängden av frömängd begränsad, till exempel chiapudding. Självklart får man göra en pudding hemma men det är faktiskt förbjudet att sälja.
För att nya livsmedel ska få säljas i butiker måste det godkännas enligt en EU-förordning. Ett nytt livsmedel är något som man inte har ätit i en stor utsträckning inom EU före 15 maj 1997. Det var på grund av krisen kring galna ko-sjukan som reglerna trädde i kraft. De företag som vill sälja livsmedel måste ansöka om det hos Livsmedelsverket i Sverige.
– Ingen har ansökt för chiapudding än men en ansökan skulle kunna medföra att det blir tillåtet i framtiden, säger Zofia Kurowska, statsinspektör på Livsmedelsverket, till Göteborgs-posten.
Det räknas inte som en hälsofara men chiafrön kan orsaka allergi om man äter för stora mängder.
Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.