Svenske Richard skadades allvarligt under en semesterresa i Turkiet.
1 av 6
Svenske Richard skadades allvarligt under en semesterresa i Turkiet. - Foto: Privat
Nu vädjar Richards vänner och mamma om stöd från allmänheten att kunna betala Richards sjukhusräkning.
2 av 6
Nu vädjar Richards vänner och mamma om stöd från allmänheten att kunna betala Richards sjukhusräkning. - Foto: Privat
Det är fortfarande oklart om Richard kommer överleva, och om han gör det kommer han högst troligen vara förlamad.
3 av 6
Det är fortfarande oklart om Richard kommer överleva, och om han gör det kommer han högst troligen vara förlamad. - Foto: Privat
Richards vänner är fortfarande kvar i Turkiet och finns vid vännens sida.
4 av 6
Richards vänner är fortfarande kvar i Turkiet och finns vid vännens sida. - Foto: Privat
Men hans mamma kan inte åka ner och träffa sin son, kanske för sista gången.
5 av 6
Men hans mamma kan inte åka ner och träffa sin son, kanske för sista gången. - Foto: Privat
Just nu hänger Richards liv på pengar, skriver en vän i en Facebookgrupp.
6 av 6
Just nu hänger Richards liv på pengar, skriver en vän i en Facebookgrupp. - Foto: Privat

Här räddas svenska Richard, 23, livlös ur vattnet – nu vädjar familjen om hjälp

Richard Rävengård behövde opereras efter en olycka på stranden och svävar nu mellan liv och död. Men familjen har inte råd att betala sjukhusräkningen på 500 000 kronor.


En familj drabbades i veckan av en fruktansvärd händelse som nu gör att de måste be allmänheten om hjälp för att kunna rädda sin son Richard Rävengård.

23-årige Richard var på en resa med sina vänner i Alanya i Turkiet när den fruktansvärda olyckan inträffade. Han ska enligt vännerna ha rest sig från solstolen och gått ner till vattnet för att bada, men när han sedan dök ner i vattnet hade han missbedömt djupet och slog huvudet i botten.

I fallet måste Richard ha skadat nacken illa och låg sedan med ansiktet nedåt i flera minuter innan en av hans vänner upptäckte en person orörlig i vattenbrynet. Vännen kom till undersättning, ovetandes om att det var hans vän som låg där.

Privat

Efter att han dragit upp Richard ur vattnet påbörjade en annan svensk kvinna på stranden hjärt- och lungräddning innan han fördes till sjukhus där han försattes i medicinsk koma.

Agneta Johansson är bästa väninna till Richards mamma och hon berättar att Richard opererats under onsdagen.

– Hans tillstånd är stabilare. Han kan nu röra på händerna, men inte på benen. Läkarna säger att man måste vänta i 24-48 timmar innan man vet hur mycket förlamad han kommer vara. Och det är fortfarande osäkert om han kommer överleva, säger hon till Nyheter24.

Vännerna, som egentligen skulle ha åkt hem från Turkiet på natten mellan tisdag och onsdag, stannade kvar. Men snabbt visade det sig att det fanns stora problem.

Richard har nämligen ingen försäkring, vilket gör att alla sjukhuskostnader kommer behöva betalas av familjen. Enligt det turkiska sjukhuset kommer kostnaden för operationen landa på 500 000 kronor.

– Det är väldigt jobbigt, hans mamma är helt förtvivlad. Det är en mardröm, säger Agneta Johansson.

Privat

Richards sjukhuskostnader beräknas stiga desto mer ju längre han behöver vård, och som läget ser ut nu är det omöjligt att flytta honom till Sverige på grund av det fortsatt allvarliga läget. Familjen har hittills tagit ett lån på 150 000 kronor, mer än så tillät inte banken.

Agneta driver nu en insamling för att hjälpa familjen att betala sjukhusräkningen, och hon känner sig otroligt tacksam över responsen.

– Jag trodde inte att folk skulle bry sig om att skicka pengar, men jag hade fel. Tills nu har vi fått in 97 000 kronor. Folk har verkligen skänkt olika summor och vissa har till och med gått hem till hans föräldrahem och gett kontanter direkt i dörren, säger Agneta rört.

Men situationen för Richard är fortfarande väldigt osäker och familjen behöver mer omfattande hjälp. Agneta berättar att de inte känner till vilka juridiska rättigheter de har och skulle behöva professionell hjälp med vad de kan göra i en situation som den här.

Richards mamma får inte heller åka till Turkiet på grund av att hon inte ännu är svensk medborgare, trots att hennes son är det.

– Hon lider så otroligt, hon vill bara åka ner och se honom, krama honom, det kanske är den sista möjligheten hon har att göra det. Om det bara gick på något sätt att ge henne ett tillfälligt visa för resan, bara två dagar eller så, så hon får vara vid hans sida, det skulle betyda allt, säger Agneta mellan snyftningarna.

UD bekräftar att det just nu finns en skadad svensk man i Turkiet.

– UD känner till att en svensk man från södra Svealand skadats i en olycka i södra Turkiet och generalkonsulatet i Istanbul följer ärendet, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s pressjour.

Richards vänner har även startat en Facebook-grupp där all information för att hjälpa Richard finns.

Nyheter24 har tidigare skrivit om 13-årige Teo som mobbades och misshandlades i skolan utan att någon ställdes till svars.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du ha försäkring på semestern?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.