Vården tog inte Sadirs smärta på allvar: "De sa att jag hade mensvärk"

- 23/10/2016, 17:34
Sadir Ali, 20, lider av endometrios.
1 av 3

Sadir Ali, 20, lider av endometrios.

Privat

Sadir har opererats för sin endometrios. Men hennes läkare tyckte att hon skulle gå hem.
2 av 3

Sadir har opererats för sin endometrios. Men hennes läkare tyckte att hon skulle gå hem.

Privat

Sadir har fått panikångest, svimmat och till och med fått epilepsianfall.
3 av 3

Sadir har fått panikångest, svimmat och till och med fått epilepsianfall.

Privat

20-åriga Sadir Ali är trött på att hennes smärta inte tas på allvar. Hon är en av 200 000 som lider av endometrios.

20-åriga Sadir Ali från Malmö har tröttnat på att hennes och andra smärta ignoreras i vården.

– Får vi inte rätt behandling och vård leder det till barnlöshet och kronisk smärta för resten av våra liv, berättar Sadir för Nyheter24.

Sadir är en av ungefär 200 000 livmodersbärare som lider av den kroniska sjukdomen endometrios. Sjukdomen innebär att celler hamnar utanför livmodern och fastnar på fel ställen, främst organ. När cellerna växer bildas cystor, som leder till inflammationer och smärta som kan liknas med förlossningssmärta.

Många som drabbas av sjukdomen blir feldiagnotiserade med IBS eller urinvägsinfektioner, och det kan ta 5-8 år att få rätt diagnos. Man får aldrig ge upp. Men Sadir är trött på att behöva slåss för sin vård.

"Du ska ha ont en gång i månaden"

När Sadir var 14 år började hon söka vård för sina buksmärtor och återkommande kräkningar och feber. Något hon själv först trodde var mensvärk, men efter research förstod hon att det inte var det. Både vårdcentral och ungdomsmottagning saknade expertisen för att hjälpa Sadir.

Efter två års sökande på hjälp fick Sadir till slut diagnosen endometrios. Men innan dess hade hon hunnit avfärdas på kvinnokliniken i Malmö.

– De sa till mig att jag som tjej ska ha ont en gång i månaden. De trodde att jag bara mådde psykiskt dåligt och undrade om jag hade några vänner, berättar hon.

Eftersom Sadir nästan dagligen gick runt med smärta kunde hon inte gå till skolan och blev utan studiebidrag ett flertal gånger.

Kan bli barnlös

När Sadir väl fick diagnosen fick hon veta att obehandlad endometrios kan i värsta fall leda till barnlöshet. Något som gav henne en stor chock.

De följande tre månaderna blev Sadir deprimerad. Vardagen präglades av hyperventilerande, panikångest och svimningar. En gång fick hon till och med ett epilepsianfall.

Vården har aldrig erbjudit Sadir hjälp för att hantera smärta och ångest. Detta trots att hennes smärta blir värre.

"Läkaren bad mig gå hem"

Smärtan liknar krampanfall och strålar ner i låren, benen och längs ryggen. Hon svettas och spyr, och vill allra helst bara ligga i fosterställning. Fastän diagnosen är fastställd kan det ta fem månader att få en läkartid.

– När skoven inte finns säger min läkare att jag är frisk och inte vill göra någonting. Den dagen jag skulle opereras mådde jag lite bättre och min läkare bad mig att gå hem. Det känns som om de inte har någon kunskap alls om sjukdomen, säger Sadir.

"Vården måste skärpa sig"

För en månad sedan fick Sadir höra att hennes äggstockar inte syns, för att hennes endometrios är så kraftig. Läkaren skickade hem henne utan någon som helst behandlingsplan.

Vården måste verkligen skärpa sig. Många unga tjejer tror att de har vanlig mensvärk och missar skolan och jobbet.

Sadir hoppas nu att fler som har samma besvär vågar ställa krav på vården.

– Om vanliga värktabletter som alvedon eller Ipren inte hjälper så är det inte vanlig mensvärk. Kräks och svimmar man, och inte kan gå till skolan så är det inte det. Mensvärk ska inte vara så.

– Jag tycker man ska söka vård och stå på sig för vi som är drabbade har fått kämpa i många år. Man måste stå på sig för det kan leda till allvarliga konsekvenser.

Läs även om Nadja som lider av endometrios: "Vi kommer aldrig sluta kämpa för oss drabbade, tills vi får den vård vi förtjänar och vi behöver."

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Kände du till sjukdomen förut?