Josefine var bara 17 år när hon rymde hemifrån och fastnade i drogmissbruk.
1 av 4
Josefine var bara 17 år när hon rymde hemifrån och fastnade i drogmissbruk. - Foto: Privat
Josefine började med att av misstag röka hasch.
2 av 4
Josefine började med att av misstag röka hasch. - Foto: Privat
Hon är nu tillsammans med Robin.
3 av 4
Hon är nu tillsammans med Robin. - Foto: Privat
De bor tillsammans med sina barn.
4 av 4
De bor tillsammans med sina barn. - Foto: Privat

Josefine, 21, tog droger varje dag – sen kom beskedet som förändrade hennes liv

När Josefine var 17 år gammal fastnade hon i ett drogmissbruk. Men en dag, när hon satt i häktet, kom beskedet som förändrade hennes liv för alltid.


När Josefine Lundgren var bara 17 år när hon rymde hemifrån. Det hon inte visste då var att det var starten på ett långt drogmissbruk som skulle sluta med fängelse.

Men en dag skulle Josefine bli gravid – och det förändrade allt.

– Hon räddade mitt liv, berättar Josefine för Nyheter24.

Hjälpte mot ångest

Det var under våren 2012 som Josefine efter ett bråk med sin pappa rymde hemifrån och flyttade in hos sin kompis Emma. En kväll hade Emma inflyttningsfest där alla gäster tycktes bruka droger, något Josefine tyckte var väldigt obehagligt.

Men när hon under kvällen skulle ut och röka gick något snett. Cigaretten hon hade snott åt sig visade sig vara en joint och snart började allt snurra i skallen på henne.

– Men jag mådde bättre och all ångest över min familj som jag lämnat började släppa. Jag kände sån glädje, berättar Josefine.


Josefine fortsatte röka hasch för att bli kvitt sin ångest. Så småningom började hon ta ecstasy. Efter ett halvår skulle Josefine flytta ut från Emma, bli ihop med en kille och sluta ta ecstasy och röka hasch. I stället började hon och pojkvännen röka Spice, något som har tagit livet av flera ungdomar i Sverige.

Fick pengar genom att sälja nakenbilder och sex

Under Josefines destruktiva år gick hon inte i skolan och hade inget jobb. I stället fick hon och hennes kompis pengar genom att sälja nakenbilder på sig själva, och hennes kompis sålde till och med sex vid ett tillfälle.

Missbruket var helt okänt för hennes familj.

– Förutom för min lillasyster som bara var 12 år. Hon kom för att överraska mig med god mat och jag öppnade dörren helt nerrökt. Hennes besvikna ögon krossade mitt hjärta, säger Josefine.

Knivhögg en person

I april 2014, när Josefine nyligen hade flyttat ihop med en ny kille som missbrukade amfetamin, fick Josefines missbruk allvarliga konsekvenser. Efter att ha bråkat med pojkvännen drog hon till en fest, alkoholpåverkad och hög av drogen benzo.

Där knivhögg hon en person i bröstet så att han hamnade i koma. Dagen efter vaknade hon upp på sjukhuset omringad av poliser.

När hon senare satt i häktet fick hon reda på att hon var gravid.

Rädd bestämde hon sig för att behålla barnet, och slutade med drogerna. I oktober samma år inledde hon sitt två månaders långa fängelsestraff och födde i slutet av december.

"Jag hade inte levt idag"

Nu vill hon aldrig mer tillbaka till missbruket.

– Jag har många vänner som fortfarande är fast i drogerna. Jag vill ta dem i min famn och ta hand om dem. Ingen ska leva så, alla är värd ett bra liv.

Josefine har verkligen gjort en helomvändning. Hon och pojkvännen väntar på ett hus, har skaffat hund och har en fyra månader gammal son tillsammans. Hennes dotter är i dag två år gammal.


– Jag hade nog inte levt idag om jag inte fick reda på att jag var gravid, säger Josefine till Nyheter24.

Se även den här killens bilder från innan och efter han slutade med droger.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du testat droger?
Tack för din röst!