Trippelmördaren Martin Saliba kan dömas enligt libanesisk lag

- 23/11/2016, 08:12 -
Martin Saliba kan dömas enligt lagarna i Libanon.
1 av 3

Martin Saliba kan dömas enligt lagarna i Libanon.

TT/AP

Han är dömd i sin frånvaro för trippelmord i Uddevalla 2015.
2 av 3

Han är dömd i sin frånvaro för trippelmord i Uddevalla 2015.

TT

Den libanesiska justitieministern Ashraf Rifi menar att Saliba, som libanesisk medborgare, bör dömas efter libanesiska lagar.
3 av 3

Den libanesiska justitieministern Ashraf Rifi menar att Saliba, som libanesisk medborgare, bör dömas efter libanesiska lagar.

AP

Trippelmördaren Martin Saliba kan dömas enligt lagarna i Libanon.

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod det att Martin Saliba kan dömas enligt islamiska sharialagar. Detta har dock tillbakavisats av libanesiska myndigheter som menar att det blivit fel på en översättning i det dokument som Libanon skickat till svenska myndigheter. I stället kan han dömas efter libanesisk lag, skriver SVT Nyheter.

Det var i mars förra året som två män och en kvinna hittades mördade i Uddevalla. Två misstänkta bröderna greps för morden, Mark och Martin Saliba och en lång rättegång följde.

Den äldre brodern Mark Saliba dömdes till livstids fängelse men den yngre Martin friades helt, men dömdes senare i sin frånvaro. Sedan dess har han varit på flykt och jagats över hela världen.

Men i september var jakten över – Martin Saliba greps i Libanon, uppger GT.

Och nu verkar det som att han kan få sitt straff – och han kan dömas enligt libanesisk lag i Libanon, skriver SVT Nyheter.

För ungefär en vecka sedan meddelade Libanon att de inte kommer lämna ut Martin Saliba till Sverige, eftersom han är libanesisk medborgare och Libanon inte har ett utlämningsavtal med Sverige.

I ett brev från Libanons ställföreträdande justitieminister Ashraf Rifi, som har skickas till det svenska justitiedepartementet och Kriminalvården framgår dock helt andra uppgifter. Dessa har SVT Nyheter Väst tagit del av.

I brevet hänvisar Libanon till sin egen civilrättsliga lagstiftning. Libanon anser att Saliba ska dömas enligt landets lagar.

– Offrens familjer har mycket att säga till om och de kan i praktiken kräva "öga för öga - tand för tand" säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet, till SVT.

I Libanon räknas mord inte som kriminalrättsligt utan som ett civilrättsligt fall. Där har offrets familj domsrätt, eftersom de räknas som "ägare till blodet".

Hjärpe ser det som en stor möjlighet att detta kan innebära att rättegången mot Saliba på något vis kommer göras om i Libanon. I sådana fall kommer libanesisk domare kontakta de tre offrens familjer för att höra vad de vill ha för straff.

– Min gissning är att familjen kommer att ha en förhandling här och att man kommer överens om en mansbot här, så att man gör upp det ekonomiskt, förklarar Hjärpe.

I Libanon finns dödsstraff med i straffskalan.

– Det kan det bli, åtminstone teoretiskt, men det är relativt sällsynt vad jag förstår i Libanon. Man brukar komma överens om någon annan form av ersättning till familjen, berättar Hjärpe.

Kriminalvården har inte velat kommentera fallet, men meddelar att den internationella efterlysningen på Saliba kvarstår, skriver SVT Nyheter.

Efter en fruktansvärd dödsmisshandel 2012 är 22-åriga Simon Arnamo fortfarande en av Sveriges mest efterlysta.