Tisdag 5 Jul
Stockholm

Alex och Yanick till alla hatare efter luciabilden: "Vi är svarta och kan också vara lucior"

1 av 2
2 av 2

Enäggstvillingarna och modellerna Alex och Yanick ger en rejäl känga till de som hatade på Åhléns reklambild med en icke-vit pojke som lucia.

Kommentera (161)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 var först med att skriva om den uppmärksammade Åhlénskampanjen där företaget hade en bild på en rasifierad pojke i luciakrona. Bilden väckte stor uppmärksamhet och möttes med både en hat- och kärleksstorm utan like.

Kampanjen blev så uppmärksammad att Åhléns slutligen tog bort bilden på lucian efter önskemål från pojkens föräldrar.

Många har sedan dess reagerat för att stötta pojken och visa att det hatarna skrivit inte är rätt, en av dem är Alice Bah Khunke.

Men även modellerna och före detta fotbollsproffsen Alex och Yanick Manzizila, 27, bestämde sig för att sätta ner foten mot hatet. När de blev tillfrågade att göra en kampanj för en möbelkedja iförda luciakläder tvekade de inte en sekund.

– Vi kände det som att Åhléns svikit oss genom att ta ner bilden. De vek sig för hatarna. Så vi tackade ja för att visa att "vi är män, vi är svarta och vi kan också klä oss som lucior". Alla får göra som de vill, berättar bröderna för Nyheter24.

När de var på fotograferingen bestämde de sig för att spela in en liten video när de hade luciakronorna på sig. Tanken var först att det bara skulle vara en video till deras Instagram. I videon dansar bröderna till Justin Bieber och säger frasen "Black lucia". På bara ett dygn fick brödernas video 500 spelningar på Instagram och då bestämde de sig för att dela den på Facebook också.

– Det fanns inget mål från början men sedan tänkte vi att vi ville nå ut till folk som tänkte som oss. Att jag sa "black lucia" var bara något jag kom på i stunden, berättar Alex.

Bröderna har även själv erfarenhet av den gömda diskrimineringen som lucia kan innebära.

– När vi var små så var det ju inget prat om att vi skulle vara stjärngossar, utan lärarna sa ju direkt "ni två får vara pepparkakor", som att det vore självklart. Det är gömd rasism. Precis som att folk tycker att en lucia måste vara vit, att det här är fel hudfärg för, säger de.

Inlägget blev snabbt viralt och har idag setts över 98 000 gånger, fått 3 300 reaktioner och över 500 delningar.

Brödernas inlägg på Facebook. Bildkälla: Faksimil Facbook

Bröderna säger att de fått ta emot massvis med kärlek och stöd efter videon, men de har också varit personer i kommentarerna som börjat bråka rörande brödernas härkomst.

Andra har gjort antaganden om vilken religion bröderna haft och hotat med att klä upp sig som personer från "deras kultur".

– Vissa är kvar i 1800-talet, så är det bara, konstaterar bröderna.

Rörande Åhléns kampanj säger bröderna att de anser att Åhléns borde tagit ett större ansvar när de valde modell för kampanjen. De tycker företaget agerat obetänksamt som valde ett så litet barn till bilden.

– De borde tagit ett barn som var lite äldre, kanske 16 eller så, som vet vad det är den ger sig in på, och som kunnat prata för sig själv. Och de borde haft en plan b om det skulle bli så att bilden möttes av kritik, avslutar Alex och Yanick.

Se brödernas video i spelaren ovan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om fem saker du måste veta om Lucia innan du sprider hat och att Vänsterpartisten Rosanna Dinamarca inte spar på orden när hon kommenterar det som skrivits om Åhléns lucia.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Borde alla som vill få vara lucia?
Tack för din röst!
Kommentera (161)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.