Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Snart har svenska toppchefer tjänat din årslön – på bara en vecka

- 05/01/2017, 10:14 -
Gött med pengar.
1 av 3

Gött med pengar.

TT Nyhetsbyrån / Pexels

2 av 3

3 av 3

Nu varnar statsvetare för att de ökade klyftorna kan bana väg för populistiska lösningar.

I morgon är det den 6 januari, även känd som trettondagen, och många människor har precis börjat jobba eller ska precis göra det.

Men trots att alla ännu inte hunnit få årets första lön – har de svenska toppdirektörerna redan tjänat in en vanlig jobbares årslön.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Det tar nämligen bara strax över sex dagar för de att tjäna in vad en vanlig arbetare tjänar under ett helt år. Det är dessutom betydligt fortare jämfört med tio år sedan, skriver TT via SVT Nyheter.

När det gäller mer högavlönade yrken tar det något längre tid. Det tar till exempel drygt två veckor för en svensk topp-vd att nå upp till en läkares årslön, och en vecka för att nå upp till en lärar-, polis- eller sjuksköterskelön.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Nu varnar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, för att de ökade klyftorna kan bana väg för populistiska lösningar.

– Ja, men det måste inte göra det. Det beror på vad de politiska partierna väljer att göra. Det finns en större potential att politisera klasskillnaderna, säger han till TT.

Enligt en rapport om löneskillnader från LO ger en vd-lön i snitt drygt 50 000 kronor per dag. För arbetare låg medianlönen på knappt 309 000 kronor per år, enligt statistiskt från Statistiska centralbyrån.

Bildkälla

Enligt Jonas Frycklund, ekonom på Svenskt Näringsliv, sjönk dock medianlönen för en vd i företag som har minst tio anställda med en tusenlapp – till 81 500 kronor per månad – under 2015 jämfört med året innan.

"Det viktigaste man kan göra för att minska klyftorna är att få fler att gå från utanförskap till jobb. Trösklarna in på arbetsmarknaden behöver minska och regeringen bör avstå från skattehöjningar för företag, som är de som skapar jobben", skriver Frycklund.

I Sverige var löneskillnaderna som minst på 80-talet. Då tog det 40 dagar för en toppdirektör att tjäna in en vanlig arbetares årslön, skriver TT via SVT Nyheter.

Läs också om nio saker du borde göra under 2017 för att bli rik.

Är du nöjd med din lön?