Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1669
reaktioner idag

Sluta klaga på kylan – så kallt är köldrekordet som uppmätts i Sverige

Tycker du att det är kallt nu? Det är långt från hur kallt det varit tidigare... Här var det kallaste någonsin i Sverige.

Köldrekord

Det är kallt nu. I hela landet är det minusgrader och under natten mättes minus 41,3 grader i Nikkaluokta i Norrbotten enligt SMHI:s mätningar. Det är det kallaste som uppmätts nu i vinter.

Men det är verkligen overkligt långt ifrån köldrekordet.

Den kallaste temperaturen som någonsin officiellt uppmätts i Sverige är minus 52,6 grader (!!!). Den iskalla väderleken möttes invånarna i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen av den 2 februari 1966, enligt SMHI.

Ibland möts man av rekordet minus 53,3 grader från Malgoviks folkskola väster om Vilhelmina. Det här är dock inte mätt "officiellt" och kan inte godkännas då SMHI inte vet exakt var termometern var placerad.

Kallaste temperaturen som uppmätts i Svealand är minus 46 grader i Grundforsen den 1 januari 1979 och Särna den 3 januari 1941. Kallt!

Och i Götaland är det minus 38,5 grader i Lommaryd den 13 och 14 januari 1918. Men du kan tacka din lyckliga stjärna att du inte bor i Ojmjakon i östra Sibirien i Ryssland. Där har det varit minus 71,2 grader – då fryser spottet innan det träffar marken.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Mer:

Monsterkylan har tagit över Sverige – nytt köldrekord uppmätt i natt