Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
3910
reaktioner idag

Man, 21, låg med 12-åring – slipper fängelse på grund av låg mognadsgrad

Mannen döms istället till skyddstillsyn och ska också genomgå ett benhandlingsprogram.

En man döms för sexuellt utnyttjande av barn. Han döms dock inte till fängelse.

Den 21-årige mannen och den 12-årige flickan hade träffats tre gånger innan de hade sex med varandra. Nu döms mannen för sexuellt utnyttjande av barn men slipper fängelse, skriver NA.

För att dömas till sexuellt utnyttjande av barn krävs det bara att den misstänkte har skälig anledning att tro att denne är under 15 år. I det här fallet har den 12-årige flickan aldrig sagt till mannen om sin ålder, däremot har mannen i förhör med polisen sagt att han tyckte hon såg ut som 13-14 år.

Mannen har även vetat om att flickan gått i en högstadieskola där en betydande del av eleverna är under 15 år, skriver NA.

På grund av detta döms mannen för sexuellt utnyttjande av barn men slipper alltså fängelse. Påföljden blir istället skyddstillsyn och han ska även genomgå behandlingsprogrammet Ros som är till för manliga sexbrottslingar.

Han ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till flickan.

Anledningen till att den 21-årige mannen slipper fängelse är bland annat på grund av hans låga mognadsgrad, skriver NA och hänvisar till Örebro tingsrätts dom.

”En förmildrande omständighet att beakta vid bedömningen av straffvärdet är vidare att NN:s (mannens namn) handlande stått i samband med hans bristande utveckling, erfarenhet och omdömesförmåga.”

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mer:

Polisen varnar ungdomar för stulna droger: "Är direkt livsfarliga"