Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här lyckas 17-åringarna köpa alkohol på Systemet – iförda mask

Killkompisarna har haft samma knep sedan de var 16 år och ingen har kommit på dem.

Första gången ville de mest prova som en galen grej.

När de sedan insåg att det fungerade så fortsatte de.

De har ännu inte åkt fast.

Stockholms-killarna, som alla är födda 1997, var 16 år gamla när de fick höra av en bekant att det gick att köpa utSystembolaget om man använde en mask. De bestämde sig för att testa och köpte en billig mask, föreställande en äldre man, på nätet.

– Vi tyckte det var en lite galen grej bara och ville se om det gick, masken kostade bara några hundringar, berättar en av killarna för Nyheter24.

De satte på sig masken och insåg att om de använde ett par solglasögon, en halsduk, mössa, handskar och äldre skor kombinerat med lite skådespeleri såg det verkligen ut som en vanlig gubbe.

– Första gången var det jag som körde. Det var helt sjukt mycket adrenalin och skräck, men efter att det gått vägen så var det bara en lättnad, säger killen.

Efter första gången så fortsatte de använda metoden för att köpa alkohol. De filmade till och med ett av sina inköp för att spara.

Nu är alla killarna över 18 år och har skapat en Youtube-kanal där de laddat upp videon från sitt inköp, då de alltså inte var myndiga.

Bildkälla: Faksimil Youtube

Tycker ni att det är vettigt att lägga ut en video som visar minderåriga hur en kan köpa alkohol på Systemet?

– Kanske inte, men det kan får Systembolaget att se över sina rutiner. Vi kanske gör samhället en tjänst egentligen.

Elina Yli-Torvi, pressansvarig på Systembolaget, säger att det som syns på videon är väldigt olyckligt och beklagligt. Hon poängterar att ålderskontroll är ett av Systembolagets viktigaste verktyg och det är något de jobbar med varje dag .

– Vi har kontinuerliga utbildningar och arbetar aktivt med fokus på ålderskontroller, bland annat genom mysteryshoppers. Det är något som vi kommer att fortsätta att arbeta aktivt med. Det är väldigt ovanligt att situationer likt det vi ser på filmen sker i våra butiker, säger hon till Nyheter24.

Nyheter24 uppmuntrar ingen att försöka göra något liknande på Systembolaget.


Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

Mer:

Därför måste du vara 20 år för att komma in på Systembolagets hemsida