Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Eleverna rasar efter skolans hårda regeländring: Får inte gå på toa

- 16/01/2017, 08:39 -

På en högstadieskola i Sverige har det införts hårda regler för att minska mobilanvändning och för att eleverna ska komma i tid.

högstadiet Madesjöskolan i Nybro har det nyligen införts hårdare regler. Bland annat ska störande mobilanvändning som exempelvis Snapchat och förseningar få större konsekvenser.


Minns ni när det var tal om att det skulle bli åldersgräns för att få använda Snapchat?

Initativet har hyllats av föräldrar, men eleverna själva tycker att det är alldeles för hårda regler, skriver 24Nybro.

I det nya regelverket ska mobiltelefoner alltid lämnas kvar i elevernas skåp och kommer man mer än fem minuter sent till en lektion så låses dörrarna. Att få gå på toaletten ska skötas på rasterna och beviljas enbart i nödfall under lektionstid.

TT

För 24Nybro berättar en anonym tjej att eleverna som faktiskt sköter sig drabbas av de hårda mobilreglerna.

– Det blir svårare på en lektion där vi ska hitta fakta, filma eller skriva ett word-dokument. Nu har vi haft telefonerna att jobba med i och med att det endast finns omkring 40 datorer på skolan till alla oss elever, säger hon.

Dessutom menar hon att det inte finns tid för alla att lyckas gå på toaletten enbart på rasterna. Ibland har eleverna bara fem minuters rast mellan lektionerna.

TT

Skolans rektor, Heinz Rejdvik, menar att reglerna inte är så hårda som de verkar i det dokument som skickats ut till eleverna och deras föräldrar.

– Han sa att det visst är okej att gå på toaletten i nödfall och att klassrummet inte alls ska låsa sig. Men nu känns det som man knappt vet vad som gäller, säger den anonyma eleven.

Läs också om varför tonåringar borde få sovmorgon varje dag – eller läs en debattartikel om varför vuxna inte förstår vilken press som unga lever med.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du att skolans regler verkar för hårda?