Det kom snabbt fram uppgifter om att våldtäkten hade sänts live i en sluten Facebook-grupp.
1 av 2
Det kom snabbt fram uppgifter om att våldtäkten hade sänts live i en sluten Facebook-grupp. - Foto: TT Nyhetsbyrån
De tre männen är födda 1992, 1996 och 1998.
2 av 2
De tre männen är födda 1992, 1996 och 1998. - Foto: TT

It-experten om Facebook-våldtäkten: Troligen finns ingen film

Anders Ahlqvist, it-expert vid polisens Nationella It-brottscentrum, menar att filmen kanske inte finns kvar.


Förra söndagen larmades polisen i Uppsala till en lägenhet efter ett larm om en pågående våldtäkt. Flera personer hade hört av sig till polisen efter att ha sett livesändningar av övergreppet i en sluten Facebookgrupp.

När polisen anlände till platsen greps tre män. Under onsdagen häktades de tre männen, födda 1992, 1996, och 1998. Två av dem är skäligen misstänkta och den tredje är med sannolika skäl misstänkt.

Polisen gick sedan ut med en uppmaning för att få folk att skicka in filmen eftersom de inte fått tag på den.

– Så länge vi inte har filmen så kan vi inte säga med säkerhet att den finns, sade kammaråklagare Pontus Melander till Aftonbladet tidigare i veckan.

Nu har Aftonbladet pratat med en it-expert som menar att filmen kanske inte finns kvar.

– Om en användare gör en livesändning på Facebook sparas den på det konto den sänds ifrån och ligger där tills att användaren själv väljer att ta bort den, säger Anders Ahlqvist, it-expert vid polisens Nationella It-brottscentrum, till Aftonbladet.

Ahlqvist menar att den inte längre finns kvar i Facebooks system om användaren själv har tagit bort filmen.

För att få ut filmer, texter och bilder så krävs ett amerikanskt domstolsbeslut. Kammaråklagare Melander har begärt internationell rättshjälp i brottsmål i det här fallet.

Det betyder att en åklagare i Sverige begär hjälp, som skickas via ombud, till amerikanska justitiedepartementet. De tar sedan ett beslut om materialet kan lämnas ut.

En lokal domstol i den delstat där företaget är registrerat får sedan det beslutet skickat till sig. En domare tar ett beslut som sedan i sin tur överlämnas till företaget.

Företaget får sedan överlämna informationen om materialet finns lagrat hos dem eller inte och sedan får myndigheten i Sverige den informationen.

Filmen ses som en central del i utredningen och därför står polisens uppmaning kvar: har du filmen skicka in den så snabbt som möjligt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!