Väpnat rån mot juvelerarbutik

Med en gammal Ford som murbräcka krossades entrén till en juvelerarbutik.


Med en gammal Ford som murbräcka krossades entrén till en juvelerarbutik i centrala Göteborg.

En av rånarna avlossade ett skott mitt i lördagskommersen.

Trots den brutala rånmetoden och att skott avlossades kom ingen till fysisk skada. Två maskerade rånare hoppade ur bilen som stod på trottoaren och rusade in i butiken på Kungsportsavenyn. Där tvingade de ned kvinnan som just höll på att iordningställa butiken inför lördagens handel.

– Hon kom inte till fysisk skada men det måste ha varit en traumatisk upplevelse för henne, säger polisens presstalesman Jan Strannegård till TT.

Rånarna rafsade åt sig en del gods. Vad de fick med sig vet jag inte.

Skott avlossat

En kort stund senare sprang rånarna ut till en väntande flyktbil, en röd Volvo med en tredje rånare i. I den fasen av rånet avlossades ett skott i luften av en av männen. Varför är oklart, möjligen för att skydda reträtten eller för att varna allt för närgångna vittnen.

Strax senare brann en bil på Lundgrensgatan, bara någon kilometer från rånplatsen. Den stod parkerad i en passage under Universitetsbiblioteket. Det var flyktbilen som var helt övertänd när räddningstjänsten kom dit och kunde släcka. Hettan från branden sprängde sönder ett fönster i ett närliggande hus. Därifrån försvann rånarna vidare i en vit skåpbil, tror polisen. Åtta patruller sattes in i jakten på rånartrion men på lördagseftermiddagen var de fortfarande på fri fot.

Spektakulära inbrott

Att använda bilar som murbräckor för att ta sig in i stöldbegärliga butiker var en metod som etablerades av den så kallade BMW-ligan för ett antal år sedan. Den härjade framför allt i Västsverige och gjorde en rad spektakulära inbrott som orsakade enorm materiell förödelse.

– Det är något som vi får titta närmare på i vår utredning, säger Strannegård.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

3 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.