Måndag 25 Okt
Stockholm

8 saker du förmodligen inte vet om Leif GW Persson

Vad vet du om Leif GW Persson?
1 av 2
Vad vet du om Leif GW Persson?. Foto: Montage. TT / TT / Jessica Gow
Den här bilden på Leif GW Persson är från den 24 februari 1977.
2 av 2
Den här bilden på Leif GW Persson är från den 24 februari 1977. Foto: TT Nyhetsbyrån

Den kände kriminologiprofessorn Leif GW Persson vet säkert de flesta vem det är. Men här är åtta saker du kanske inte vet om honom.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Han är ett med svenska folket. Leif GW Persson är kriminologiprofessor och syns ständigt i tv som expertkommentator i olika fall. Han har också skrivit en rad deckare och debattartiklar.

1. Vad står "GW" för i Leif GW Persson?

Alla känner honom som Leif "GW" Persson eller kort och gott GW. Men vad står bokstäverna för?

Rätt svar: Gustav Willy.

2. Han var polare med finansmannen Jan Stenbeck

Japp, de brukade hänga. Då åt de ofta tillsammans.

En viss måltid som de båda delade stack ut, något som har berättats i intervjuer.

Det var vid ett tillfälle när de åt potatismos. Moset var dock mest gjort på vispgrädde, äggula – och så några potatisar till det. I denna smet rörde sedan Jan Stenbeck ner en stor burk med rysk kaviar. Sedan åt de båda två herrarna allt – med sked.

Dessa matorgier ledde dock till att både Jan Stenbeck och Leif GW Persson gick upp mycket i vikt och fick dålig hälsa. GW slutade med den onyttiga maten och överlevde. Det gjorde dock inte Stenbeck.

3. Leif GW Persson har ett eget vin

Leif GW Persson är expert på mycket. Hans liv kretsar kring jakt och kriminologi – men han har också lanserat eget vin och bubbel. Du kan hitta hans sortiment på Systembolaget: GW:s låda, GW:s röda, GW:s rosa och GW:s bubbel. Hans bubbel beskrivs som en fruktig blanc brut med inslag av bland annat persika och mandarin.

4. Leif GW Persson har smugglat sprit och cigaretter

När Leif GW Persson var ung sommarjobbade han på ett studenthotell i Stockholm som diskare och piccolo. Där började han köpa smugglad sprit och cigaretter från busschaufförer som kört från södra Europa.

– De kom till mig och frågade om jag ville köpa. Det var mycket pengar. Systempriserna var ju gräsliga. Marknaden var utomordentlig. Kunderna sökte mig och inte tvärtom, säger Leif GW Persson i en SVT-dokumentär om honom.

I dokumentären berättar han också att han på bara ett par månader kunde dra in runt 10 000 kronor svart på sprit och cigaretter. För pengarna köpte han kläder och gick på krogen.

– Jag har försökt räkna ihop hur mycket jag sålde under de där åren, och det hade nog räckt för att de skulle stoppa in mig på ungdomsvårdsskola i alla fall, om de hade fått full insyn i vad jag höll på med, säger GW i dokumentären.

5. Han var nära att ta sitt liv i slutet på 70-talet

Det var några dagar innan jul 1977 som Leif GW Persson hade åkt till sin jaktstuga i Sörmland. Han satte sig på golvet med ett gevär mellan benen och stack pipan i munnen.

Men något gjorde att han aldrig tryckte av.

– Jag var i så dåligt skick så jag klarade inte ens av att skjuta skallen av mig. Men det där kommer jag ihåg. Så här enkla saker som att just ha köpt hus och två små barn att försörja och att du inte har något jobb längre, berättar Leif GW Persson i SVT-dokumentären om honom.

Orsaken till att han mådde så dåligt var Geijeraffären. Den handlade om att rikspolischefen hade skickat ett hemligt dokument till dåvarande statsminister Olof Palme. I texten pekades dåvarande justitieministern Lennart Geijer ut som ett möjligt hot mot rikets säkerhet eftersom att han misstänktes ha köpt sexuella tjänster av prostituerade kvinnor som hade kopplingar till en man på Polens ambassad i Stockholm.

GW hade läckt uppgifter om dokumentet till en DN-journalist, men både Palme och Geijer sa att det inte stämde. Det slutade med att DN fick betala ett skadestånd – och GW fick ta smällen.

Senare visade det sig dock att dokumentet visst hade funnits – och att Palme hade ljugit.

6. Leif GW Persson som ung

Leif GW Persson föddes den 12 mars 1945 i Stockholm. Han växte upp i Vasastan, i stadsdelen Sibirien, som då var en arbetarklassdel av stan. Han tog sin examen på Norra Real. Senare har GW varit både lärare på Stockholms universitet mellan 1991-2012 och professor i kriminologi och polisforskning. Hans karriär tog spikrak riktning uppåt och är en av våra mest kända och uppskattade experter kring brott och kriminalitet idag.

Den här bilden på Leif GW Persson är från den 24 februari 1977. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

7. Har Leif GW Persson en fru?

Ja, Leif GW Persson har en fru. Hon heter Kim Persson, och de är gifta sedan 2008. Kim Persson är hans tredje fru – tidigare var han gift med Birgitta Leidstrand och Margareta Jönsson. Han har tidigare berättat att han jobbar hårt för att vara en så bra make som möjligt – men det finns toppar och dalar i alla förhållanden!

8. Vilka är Leif GW Perssons barn?

Leif GW Persson har fyra barn och två "bonusbarn" – han räknar dock alla barnen som sina egna. När han var 20 år fick han sonen Patrik Persson, och några år senare kom Malin Persson Giolito. Hon har bland annat skrivit boken "Störst av allt" som filmatiserades och slog igenom på Netflix 2019. 

Han har även adopterat Hedda Larsson. Julia Persson är hans sista biologiska barn, och Kims två barn August och Klara tillhör också hans barnskara som han räknar som sina egna. 

Gillar du GW?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela