Videon avslöjar kända krögarens rasistiska skämt – målad i blackface

- 07/03/2017, 16:36 -

Krogägaren Mattias Pihlblad anklagas för rasism efter att ett klipp där han uppträder i blackface spelats upp på en personalfest.

Restaurangägaren Mattias Pihlblad anklagas för rasism efter att han målat sig själv i blackface och imiterat diskare anställda på hans företag Bockholmengruppen.

Klippet spelades upp på en jobbfest där anställda inom Bockenholmengruppen festade tillsammans. Under tillställningen utsågs "Årets kock", "Årets bartender, "Årets servitör" och "Årets diskare".

I alla kategorier presenterades de nominerade med namn och bild – utom i fallet med diskare där det här klippet spelades upp.

– När det är årets diskare är det en av ägarna som gör ett blackface och imiterar en diskare istället. Det är bara rasifierade som jobbar i disken så det är tydligt att det handlar om dem, berättar Klara Knapp , som fram till idag arbetade på en av företagets restauranger, för Nyheter24.

Bildkälla: Faksimil / Facebook

Hon berättar att hon inte hör vad som sägs i videon eftersom hon är upprörd och skyndar sig att ta upp mobilen i stället.

Hon filmade det hela och delade klippet på Facebook. Det fick snabbt spridning och många blev upprörda.

På festen var det däremot inte många som reagerade.

– Folk tyckte att det var lite konstigt, men folk skrattade också, säger Knapp som själv blev väldigt upprörd.

– Jag har faktiskt sagt upp mig. Jag sa upp mig idag för jag kände att jag inte vill jobba på det stället, säger Knapp.

I ett mejl till Nyheter24 skriver Mathias Pilblad så här:

"Vi arbetar mycket med att skapa en god gemenskap och kultur i gruppen och gör en rad olika aktiviteter med våra medarbetare att stärka gemenskapen. Vid gårdagens personalfest delade vi ut priser till nio medarbetare. Vi gjorde det för att uppmärksamma och uppmuntra goda insatser.

Tyvärr har vi förstått att enskilda medarbetare uppfattat ett inslag i prisceremonin som rasistisk. Vi ber om ursäkt för detta och vill också beklaga att inslaget fått en utformning som kan uppfattas på detta sätt. Vi är måna om den mångfald vi har och uppskattar våra medarbetare som individer. Vi är också övertygade om att mångfalden gör oss bättre.

Vad gäller våra diskare är de anställda hos oss och många har arbetat på våra krogar i flera år. Vi ser dem som en viktig personalgrupp och behandlar dem på samma sätt som andra medarbetare, både vad gäller inkludering och avtalsvillkor.

Vi kommer under dagen att tala med våra medarbetare för att klarlägga vår ståndpunkt, be om ursäkt för utformningen av inslaget och också understryka att vi alla har en viktig roll för att skapa en bra miljö, för både medarbetare och gäster."

Nyheter24 har tidigare skrivit om videon som avslöjade en lärare som uttalade sig rasistiskt.

Hade du sagt upp dig om din chef gjorde så här?