Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mystiskt ljussken lyste upp över Sverige – polisen famlar i mörker

Ett mystiskt ljussken har setts ovanför Stockholm och Uppsala under måndagskvällen.

Under måndagskvällen syntes ett ljussken över Stockholm och Uppsala. Ljusskenet på bilden fotograferades dock år 2000.

Ett start, blåaktigt ljussken lyste upp himlen över Stockholm och Uppsala under måndagskvällen. Smatiidgt hördes en kraftig smäll, rapporterar Aftonbladet.

– Hela huset skakade. Vi trodde det var jordbävning, säger Vaxholmsbon Christoffer Brasch, 36, till Aftonbladet.

Fenomenet ska ha skett vid 21.30-tiden på kvällen och beskrivs som ett blått sken eller en blixt som följts av en knall.

Stockholmspolisen har fått flera samtal från oroliga medborgare.

– Vi har ingen aning om vad det är. Det som är intressant är att vi har fått samtal från Hallstavik, utanför Vaxholm och Orminge. Det ska ha varit ett blått sken och någon form av smäll, säger Patrik Eriksson på Stockholmspolisens ledningscentral, till Aftonbladet.

Polisen har heller ingen aning om vad ljusskenet är, men undersöker det.

– Vi har resurser i det område där vi tror att det ringts in först. Men vi famlar lite i mörker, säger Eriksson till Aftonbladet.

Även flera personer i sociala medier vittnar om ljusskenet.

Det finns en förklaring

Enligt Clas Svahn, vice ordförande på UFO-Sverige, är fenomenet en så kallad bolid, som i det här fallet är ovanligt ljusstark.

– Det är alltså en stor meteor och det händer tio-tolv gånger om året som de går in över Sverige och blir ljusstarka, säger han.

Det är när boliden brinner upp i atmosfären som ljuset uppstår..

– Den har sådan fart så det är friktionen som gör att det lyser upp. När de är så här stora och ljusstarka är det inte säkert att hela brinner upp. Då kan det också falla ner delar, säger Clas Svahn.

Efter att meteoren brunnit upp kan det höras en smäll.

– Men man hör inte smällen samtidigt som man ser ljuset. Ljudet kommer senare eftersom det är så långt avstånd, berättar Svahn för Aftonbladet.

Så här såg boliden ut


Hann du se ljusskenet?

Mer:

Mystiskt ljussken lyste upp himlen i Bangkok