Under måndagskvällen syntes ett ljussken över Stockholm och Uppsala.
Ljusskenet på bilden fotograferades dock år 2000.
Under måndagskvällen syntes ett ljussken över Stockholm och Uppsala. Ljusskenet på bilden fotograferades dock år 2000. - Foto: TT

Mystiskt ljussken lyste upp över Sverige – polisen famlar i mörker

Ett mystiskt ljussken har setts ovanför Stockholm och Uppsala under måndagskvällen.


Ett start, blåaktigt ljussken lyste upp himlen över Stockholm och Uppsala under måndagskvällen. Smatiidgt hördes en kraftig smäll, rapporterar Aftonbladet.

– Hela huset skakade. Vi trodde det var jordbävning, säger Vaxholmsbon Christoffer Brasch, 36, till Aftonbladet.

Fenomenet ska ha skett vid 21.30-tiden på kvällen och beskrivs som ett blått sken eller en blixt som följts av en knall.

Stockholmspolisen har fått flera samtal från oroliga medborgare.

– Vi har ingen aning om vad det är. Det som är intressant är att vi har fått samtal från Hallstavik, utanför Vaxholm och Orminge. Det ska ha varit ett blått sken och någon form av smäll, säger Patrik Eriksson på Stockholmspolisens ledningscentral, till Aftonbladet.

Polisen har heller ingen aning om vad ljusskenet är, men undersöker det.

– Vi har resurser i det område där vi tror att det ringts in först. Men vi famlar lite i mörker, säger Eriksson till Aftonbladet.

Även flera personer i sociala medier vittnar om ljusskenet.

Det finns en förklaring

Enligt Clas Svahn, vice ordförande på UFO-Sverige, är fenomenet en så kallad bolid, som i det här fallet är ovanligt ljusstark.

– Det är alltså en stor meteor och det händer tio-tolv gånger om året som de går in över Sverige och blir ljusstarka, säger han.

Det är när boliden brinner upp i atmosfären som ljuset uppstår..

– Den har sådan fart så det är friktionen som gör att det lyser upp. När de är så här stora och ljusstarka är det inte säkert att hela brinner upp. Då kan det också falla ner delar, säger Clas Svahn.

Efter att meteoren brunnit upp kan det höras en smäll.

– Men man hör inte smällen samtidigt som man ser ljuset. Ljudet kommer senare eftersom det är så långt avstånd, berättar Svahn för Aftonbladet.

Så här såg boliden ut






/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hann du se ljusskenet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.