Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1533
reaktioner idag

Så många fångar har rymt från svenska fängelser de senaste två åren

Kriminalvården såg en trend i att allt fler fångar rymde från högsäkerhetsfängelser. Det ledde till en ändring som nu fått resultat.

Hur vanligt är det med "prison break" i Sverige?

Inte alls vanligt. NOLL rymningar på två år.

Den utlovade bilden från en cell i Alcatraz.

Och på en cell i Kronobergshäktet.

Du kanske har kollat på Prison Break – eller Orange Is The New Black?? Att fångar rymmer från fängelsen verkar vara standard. Eller?

Prison Break, Kriminalvården, Antal fångar som rymt 2015 2016Giphy

Svaret är nej. I alla fall om vi kollar på Sverige. Under 1990-talet och början av 2000-talet var det omkring 40 fångar om året som rymde från slutna anstalter i Sverige, trots taggtråd, stängsel och en massa säkerhetsåtgärder.

Under 2004 fick Kriminalvården nog, rent utsagt. De skärpte säkerhetstänket och det fick resultat. Under 2015 och 2016 rymde exakt noll fångar, uppger SVT. Zero. Inga alls.

– Det är mycket positivt. Det handlar om en kombination av fysiska och tekniska åtgärder och i huvudsak det klientnära arbetet, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör på Kriminalvården, till SVT.

Kriminalvården, häkte, fängelse, SverigeTT

Anledningen tros vara en kombination av att anstalterna är bättre rustade med högre säkerhet och att personalen jobbar närmare de intagna.

Kolla i bildspelet ovan för att se skillnaden mellan en cell i Kronobergshäktet och i det beryktade fängelset Alcatraz.

Läs också om varför Lisa Holms mördare får rätt att åka hem till Litauen – eller se hur mycket pengar som svenska mördare tjänar i fängelset.

Trodde du att det var fler?

Mer:

Vem får dyrast mat – en skolelev eller en fånge?