Hur vanligt är det med "prison break" i Sverige?
1 av 4
Hur vanligt är det med "prison break" i Sverige? - Foto: TT/Fox (Montage Nyheter24)
Inte alls vanligt. NOLL rymningar på två år.
2 av 4
Inte alls vanligt. NOLL rymningar på två år. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
Den utlovade bilden från en cell i Alcatraz.
3 av 4
Den utlovade bilden från en cell i Alcatraz. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och på en cell i Kronobergshäktet.
4 av 4
Och på en cell i Kronobergshäktet. - Foto: TT

Så många fångar har rymt från svenska fängelser de senaste två åren

Kriminalvården såg en trend i att allt fler fångar rymde från högsäkerhetsfängelser. Det ledde till en ändring som nu fått resultat.


Du kanske har kollat på Prison Break – eller Orange Is The New Black? Att fångar rymmer från fängelsen verkar vara standard. Eller?

Prison Break, Kriminalvården, Antal fångar som rymt 2015 2016Giphy

Svaret är nej. I alla fall om vi kollar på Sverige. Under 1990-talet och början av 2000-talet var det omkring 40 fångar om året som rymde från slutna anstalter i Sverige, trots taggtråd, stängsel och en massa säkerhetsåtgärder.

Under 2004 fick Kriminalvården nog, rent utsagt. De skärpte säkerhetstänket och det fick resultat. Under 2015 och 2016 rymde exakt noll fångar, uppger SVT. Zero. Inga alls.

– Det är mycket positivt. Det handlar om en kombination av fysiska och tekniska åtgärder och i huvudsak det klientnära arbetet, säger Kenneth Holm, säkerhetsdirektör på Kriminalvården, till SVT.

Kriminalvården, häkte, fängelse, SverigeTT

Anledningen tros vara en kombination av att anstalterna är bättre rustade med högre säkerhet och att personalen jobbar närmare de intagna.

Kolla i bildspelet ovan för att se skillnaden mellan en cell i Kronobergshäktet och i det beryktade fängelset Alcatraz.

Läs också om varför Lisa Holms mördare får rätt att åka hem till Litauen – eller se hur mycket pengar som svenska mördare tjänar i fängelset.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Trodde du att det var fler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.

Över 20 döda i oväder i Papua Nya Guinea

Minst 23 människor på höglandet i Papua Nya Guinea har omkommit i översvämningar och jordskred efter oväder.